Wykonanie
Taką zakręconą drożdżówkę już kiedyś robiłam..tą drożdżówkę zrobiłam specjalnie na konkurs .. i tym razem zrobiłam z innego
ciasta drożdżowego, które rośnie w lodówce...a nadzienie to
marmolada i troszkę
serka waniliowego takie samo jak i bułeczki. ..Na święta zrobię też taką drożdżówkę, ale z
makiem..Polecam..50 dkg
mąki3,5 dag świeżych
drożdży1/2 kostki
margaryny1/2 szkl.
cukru1/2 szkl.
mleka1/4 szkl. kwaśnej
śmietany2
jajaszczypta
solidowolne nadzienie [ u mnie
marmolada ]Do
mleka wkruszyć
drożdże, 1 łyżeczkę
cukru i 2 łyżki
mąki .Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać
mąkę,
sól, resztę
cukru, dodać
jajka ,
margarynę ,
śmietanę,wlać
drożdże i
mleko, i wymieszać wszystko.Wyrobić ciasto, przełożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki na około 3 godziny.Następnie ciasto r ozwałkować ciasto na kształt prostokąta, posmarować nadzieniem - u mnie
marmolada różana i na wierzch trochę
serka waniliowego .Trochę
marmolady zostawić do posmarowania upieczonego ciasta. Najdłuższe boki złożyć do środka , te krótsze też ale tylko końcówki. Utworzony prostokąt rozwałkować c iasto na grubość 1 cm, pociąć na paski. Każdy pasek chwycić w dłonie i skręcić w przeciwnych kierunkach tworząc coś na kształt spirali. Każdą taką spiralę układać obok siebie na blaszce wyłożonej pergaminem.Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Jeszcze ciepłe ciasto, ale nie gorące posmarować cienką warstwą
dżemu. Pomagając sobie pergaminem zwinąć ciasto jak roladę, owinąć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić na 1-2 godziny.Po rozwinięciu posypać
cukrem pudrem i kroić w plastry.