Wykonanie
Bardzo delikatne i kruche rogaliki pieczone w moim domu odkąd pamiętam, a przepis na nie pochodzi prawdopodobnie z jakiegoś starszego wydania poradnika domowego. Jak na razie to mój najlepszy przepis na rogaliki. Mój mąż jak zwykle nie mógł się nimi najeść, za to moja córeczka wybrzydzała zlizując
cukier puder i obgryzając rogaliki dokoła zostawiając
marmoladę za którą nie przepada.Składniki:25 dag
margaryny1 kopiasta łyżka
drożdży instant lub 5 dag surowych
drożdży1/2 kg
mąki1 łyżeczka
cukru2
jajka2 łyżki kwaśnej
śmietanymarmolada z różyszczypta
soliDrożdże,
cukier i
śmietanę mieszamy, a następnie odstawiamy na parę minut aż urosną.
Drożdże ze
śmietaną i
cukrem.........................................Z
mąki,
margaryny, jaj, dodając
soli i wyrośniętych
drożdży przygotowujemy ciasto jak na kopytka.
Składniki na rogaliki.................................................................Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około godzinę.
Gotowe ciasto.........................................................Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm.
Ciasto po rozwałkowaniu................................A następnie wykrawamy z niego zgrabne trójkąty. Na każdy kawałek ciasta nakładamy
marmoladę i zwijamy trójkąty jak na zdjęciach poniżej.
Trójkąciki z
marmoladą...............................................................
Zwijanie rogalików..............................................................
Rogalik po zwinięciu.............................................................................Gotowe rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenie blaszce w niewielkich odstępach.
Na blaszce przed pieczeniem..............................................Rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 160'C przez około 40 minut.
Rogaliki po upieczeniu....................................................Upieczone na złoto-brązowy kolor rogaliki posypujemy
cukrem pudrem. Smacznego !!!
Krucho-
drożdżowe rogaliki........................................
I jeszcze z
marmoladką...................................................................