Wykonanie
Rogaliki z
dżemem - najprostsze w świecieTe rogaliki to przebój w moim domu. Jak nie ma żadnych słodkości, a łakomstwo
daje o sobie znać, to zabieramy się za rogaliki, które robią się bardzo szybko i prosto i z tego powodu też są przez nas uwielbiane, bo przepracowywać się nie lubimy :-) Zresztą kto lubi! A smak rogalików - przedni.Składniki:1/2 kostki
margaryny2, 5 dag
drożdży1/8 szklanki ciepłego mleka\4 łyżeczki
cukru2 szklanki
mąkiszczypta
soli1 całe
jajodżem lub
marmolada do wypełnienia
Margarynę podgrzewamy do rozpuszczenia.
Drożdże wkruszamy do ciepłego
mleka, dodajemy
cukier i mieszamy do rozpuszczenia się
drożdży i
cukru.Do miski wsypujemy
mąkę,
sól,
jajo i przygotowane
drożdże oraz
margarynę. Całość mieszamy aż do połączenia się składników. Następnie przykrywamy miskę i wstawiamy do lodówki na około godzinę. Tak, tak, do lodówki ;-)Po upływie czasu dzielimy ciasto na połowę (powinno znacząco zwiększyć objętość po leżakowaniu w lodówce). Połowę wykładamy na podsypaną
mąką stolnicę, rozwałkowujemy na kształt koła. Dzielimy na 12 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładamy
dżem (lub
marmoladę - ja używam
marmolady wieloskładnikowej). Zwijamy trójkąty od najgrubszego końca, dość ściśle zawijając. Końcówki zwiniętego rogalika wyginamy lekko ku dołowi, żeby rogalikom nadać rogalikowy kształt.Układamy w odstępach
rogalki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy roztrzepanym
białkiem lub
mlekiem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Czas wypiekania to ok. 15 minut. wyłączamy piekarnik, 2-3 minuty odczekujemy, otwieramy i odstawiamy rogaliki do ostygnięcia.Można rogaliki posypać
cukrem pudrem.Z tej porcji wychodzą 2 piekarnikowe blaszki rogalików.Tylko uwaga - szybko się robią, a znikają z prędkością światła ;-))Przepis znalazłam kiedyś na youtube, wypróbowałam wielokrotnie, zawsze udawały się, więc może każdy robić śmiało, nawet bez większych kulinarnych doświadczeń. Dołączam filmik, z którego uczyłam się je robić.