ßßß Cookit - przepis na Rogaliki mojej mamy

Rogaliki mojej mamy

nazwa

Wykonanie

Dziś święto św. Marcina dlatego na naszym stole znalazły się rogaliki. Oryginalny przepis na rogale świętomarcińskie zawiera nadzienie z białego maku. W moim rodzinnym domu od lat jednak na święto 11 listopada wypieka się rogaliki drożdżowe z marmoladą. Przepis na rogaliki zaczerpnęłam z kuchennego zeszytu mojej mamy. Rogaliki są kruche i delikatne, a ponadto nie za słodkie.
Składniki:
1 kg mąki
2 margaryny
4 łyżki cukru
1 jajko
10 dag drożdży
1/2 szklanki mleka
500 g marmolady
Wykonanie:
Na stolnicę wsypać mąkę i cukier. Dodać pokrojoną w kostkę margarynę. Za pomocą noży rozdrobnić margarynę. Następnie w 1/2 szklanki mleka rozpuścić drożdże ( dodając odrobinę cukru). Od razu wylać na stolnicę ( nie czekać, aż drożdże zaczną rosnąć) i dodać rozkłócone jajko. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na cztery równe części. Każdą część rozwałkować na cienki okrągły placek, a następnie podzielić go na 8 części ( trójkątów). Na każdy trójkącik ( od strony większego boku) nakładać marmoladę i zwijać rogale. Rogale układać na posypanej mąką blaszce. Piec 20-30 minut w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor ( po 20 minutach warto zajrzeć do rogalików, żeby zdecydować, ile minut im jeszcze potrzeba). Po wystudzeniu rogale można polać gotowym lukrem lub przygotować go własnoręcznie i posypać posypką do ciast i deserów albo udekorować zgodnie z własną fantazją.
Źródło:http://smakowisko.pl/rogaliki-mojej-mamy