Wykonanie
Dziś święto św. Marcina dlatego na naszym
stole znalazły się rogaliki. Oryginalny przepis na
rogale świętomarcińskie zawiera nadzienie z białego
maku. W moim rodzinnym domu od lat jednak na święto 11 listopada wypieka się rogaliki
drożdżowe z
marmoladą. Przepis na rogaliki zaczerpnęłam z kuchennego zeszytu mojej mamy. Rogaliki są kruche i delikatne, a ponadto nie za słodkie.Składniki:1 kg
mąki2
margaryny4 łyżki
cukru1
jajko10 dag
drożdży1/2 szklanki
mleka500 g
marmoladyWykonanie:Na stolnicę wsypać
mąkę i
cukier. Dodać pokrojoną w kostkę
margarynę. Za pomocą noży rozdrobnić
margarynę. Następnie w 1/2 szklanki
mleka rozpuścić
drożdże ( dodając odrobinę
cukru). Od razu wylać na stolnicę ( nie czekać, aż
drożdże zaczną rosnąć) i dodać rozkłócone
jajko. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na cztery równe części. Każdą część rozwałkować na cienki okrągły placek, a następnie podzielić go na 8 części ( trójkątów). Na każdy trójkącik ( od strony większego
boku) nakładać
marmoladę i zwijać
rogale.
Rogale układać na posypanej
mąką blaszce. Piec 20-30 minut w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor ( po 20 minutach warto zajrzeć do rogalików, żeby zdecydować, ile minut im jeszcze potrzeba). Po wystudzeniu
rogale można polać gotowym lukrem lub przygotować go własnoręcznie i posypać posypką do ciast i deserów albo udekorować zgodnie z własną fantazją.