Wykonanie
Topielce - czy też rogaliki topione - to bułeczki z
ciasta drożdżowego, które zatapiane jest w ściereczce w zimnej wodzie. Kiedy wypłynie na powierzchnię, ciasto gotowe jest do dalszych działań. Dzięki temu zabiegowi bułeczki są niezwykle puszyste, wilgotne, delikatne i pyszne ;) . Dziś przygotowałam topielce w dwóch wersjach- klasycznych rogalików oraz mniej klasycznych bułeczek w kształcie
serca . Ten ostatni sposób to fajna forma urozmaicenia drożdżówek - zwłaszcza jeśli pieczemy je w ramach kulinarnego prezentu (tak jak to było w moim przypadku). Ot takie drożdżówki od
serca ;) . Idealnym nadzieniem będzie farsz przygotowany na bazie
jabłek, ale ulubiona twarda
marmolada czy powidła również się tutaj sprawdzą. Zapraszam!Zatopione
serca - topielce w kształcie
serca i klasyczne
rogaleSkładniki (16
rogali lub bułeczek w kształcie
serca):500 g
mąki pszennej2
jajka100 ml
mleka120 g roztopionego
masła3/4 szklanki
cukrułyżka pasty waniliowej35 g świeżych
drożdży2 łyżki gęstej kwaśnej
śmietany 18%Nadzienie1 kg
jabłek2 łyżki
cukru waniliowegocynamon do smakuok. 250 g
marmolady truskawkowejNadzienie j
abłkowe - obrane i starte na tarce o dużych oczkach
jabłka przesmażamy z
cukrem waniliowym i
cynamonem. Musimy odparować nadmiar soku. Tak przygotowane jabłuszka studzimy.
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym
mleku, dodajemy łyżkę
cukru i łyżkę
mąki, zaczyn pozostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia. W misce łączymy pozostałe składniki-
mąkę,
masło,
jajka,
cukier, pastę
waniliową i
śmietanę, dodajemy rozpuszczone w
mleku drożdże i wyrabiamy na gładkie ciasto. Owijamy je szczelnie w lnianą ściereczkę oprószoną
mąką i kładziemy do zimnej
wody z kostkami
lodu do momentu aż ciasto wypłynie- uzbrójmy się w cierpliwość, gdyż może trwać to nawet 2,5 godziny. Po tym czasie ciasto przekładamy na posypaną
mąką stolnicę- ciasto jest dosyć luźne i należy podsypywać je
mąką. Delikatnie wyrabiamy.Formowanie
rogali - Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą cześć ciasta rozwałkowujemy na okrąg, z którego wycinamy po 8 trójkątów. Na trójkąty wykładamy nadzienie- 8
rogali z
jabłkami, 8 z
marmoladą truskawkową. Zawijamy
rogale i
Serca - z ciasta możemy uformować również bułeczki w kształcie
serc. Ciasto dzielimy na 16 części- kulek. Każdą kulkę spłaszczamy i rozwałkowujemy na kształt koła. Smarujemy nadzieniem i zwijamy jak roladę. Następnie składamy na pół. Od strony złożenia przecinamy bułeczkę - mniej więcej do połowy długości - rozcięcia rozkładamy nadając kształt
serca. Układamy je w dość dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Bułeczki odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Po tym czasie smarujemy je rozbełtanym z odrobiną
wody jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut. Podajemy lekko skropione lukrem (sok z połowy
cytryny plus
cukier puder ile zabierze). Smacznego!