ßßß Cookit - przepis na Zatopione serca

Zatopione serca

nazwa

Wykonanie

Topielce - czy też rogaliki topione - to bułeczki z ciasta drożdżowego, które zatapiane jest w ściereczce w zimnej wodzie. Kiedy wypłynie na powierzchnię, ciasto gotowe jest do dalszych działań. Dzięki temu zabiegowi bułeczki są niezwykle puszyste, wilgotne, delikatne i pyszne ;) . Dziś przygotowałam topielce w dwóch wersjach- klasycznych rogalików oraz mniej klasycznych bułeczek w kształcie serca . Ten ostatni sposób to fajna forma urozmaicenia drożdżówek - zwłaszcza jeśli pieczemy je w ramach kulinarnego prezentu (tak jak to było w moim przypadku). Ot takie drożdżówki od serca ;) . Idealnym nadzieniem będzie farsz przygotowany na bazie jabłek, ale ulubiona twarda marmolada czy powidła również się tutaj sprawdzą. Zapraszam!
Zatopione serca - topielce w kształcie serca i klasyczne rogale
Składniki (16 rogali lub bułeczek w kształcie serca):
500 g mąki pszennej
2 jajka
100 ml mleka
120 g roztopionego masła
3/4 szklanki cukru
łyżka pasty waniliowej
35 g świeżych drożdży
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
Nadzienie
1 kg jabłek
2 łyżki cukru waniliowego
cynamon do smaku
ok. 250 g marmolady truskawkowej
Nadzienie j abłkowe - obrane i starte na tarce o dużych oczkach jabłka przesmażamy z cukrem waniliowym i cynamonem. Musimy odparować nadmiar soku. Tak przygotowane jabłuszka studzimy.
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki, zaczyn pozostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia. W misce łączymy pozostałe składniki- mąkę, masło, jajka, cukier, pastę waniliową i śmietanę, dodajemy rozpuszczone w mleku drożdże i wyrabiamy na gładkie ciasto. Owijamy je szczelnie w lnianą ściereczkę oprószoną mąką i kładziemy do zimnej wody z kostkami lodu do momentu aż ciasto wypłynie- uzbrójmy się w cierpliwość, gdyż może trwać to nawet 2,5 godziny. Po tym czasie ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę- ciasto jest dosyć luźne i należy podsypywać je mąką. Delikatnie wyrabiamy.
Formowanie rogali - Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą cześć ciasta rozwałkowujemy na okrąg, z którego wycinamy po 8 trójkątów. Na trójkąty wykładamy nadzienie- 8 rogali z jabłkami, 8 z marmoladą truskawkową. Zawijamy rogale i
Serca - z ciasta możemy uformować również bułeczki w kształcie serc. Ciasto dzielimy na 16 części- kulek. Każdą kulkę spłaszczamy i rozwałkowujemy na kształt koła. Smarujemy nadzieniem i zwijamy jak roladę. Następnie składamy na pół. Od strony złożenia przecinamy bułeczkę - mniej więcej do połowy długości - rozcięcia rozkładamy nadając kształt serca. Układamy je w dość dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Bułeczki odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Po tym czasie smarujemy je rozbełtanym z odrobiną wody jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut. Podajemy lekko skropione lukrem (sok z połowy cytryny plus cukier puder ile zabierze). Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2016/04/zatopione-serca.html