Wykonanie
Przepyszne małe drożdżóweczki w kształcie pierożków :), które są
wynikiem bardzo udanego eksperymentu :))
ciasto:2 pełne szklanki
mąki pszennej1/3 szklanki
śmietany kremówki 30%30 gram
drożdży2 łyżki
cukru + 1 łyżeczka do rozczynu1 łyżeczka
cukru waniliowego50 gram stopionego, schłodzonego
masła1
jajo4 większe
jabłka (plus ewentualnie
cukier, jeśli są kwaśne)
cynamon1 roztrzepane
jajo do posmarowaniagarść grubego
cukru do posypania
Śmietankę lekko podgrzać (ma być w temperaturze ciała), dodać
drożdże, 1 łyżeczkę
mąki i 1 łyżeczkę
cukru, wymieszać i odstawić na 15 minut.
Mąkę przesiać z pozostałym
cukrem, dodać pozostałe składniki, zagnieść jednolite, mięciutkie ciasto, dobrze je wyrobić przez około 8 minut.Odstawić w miseczce na około 30 minut, nie więcej.W tym czasie jabłuszka obrać, zetrzeć na grubych oczkach, podsmażyć w rondlu do zredukowania soku, dodać
cynamon, wymieszać, schłodzić.Ciasto krótko zagnieść, wałkować na grubość około 0,3 - 0,5 cm, wykrawać kółeczka, nakładać jabłuszka, zalepiać jak pierogi (uważać, by sok z
jabłek nie dostał się na zlepienie).Pierożki układać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, w odstępach paro centymetrowych. Posmarować rozkłóconym
jajem, posypać grubym
cukrem.Od razu włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec około 20 minut na złoto.Z podanych proporcji wyszło mi 18 sztuk ( wykrawałam sporym
kubkiem).