Wykonanie
Buszując po Grodzkiej 50 znalazłam książkę autorstwa Icy Provkok „Siedem rodzajów ciast”. Wzięłam ją do ręki, przeglądnęłam raz,
potem drugi, oglądnęłam wszystkie zdjęcia, zastanawiając się, czy naprawdę potrzebna mi kolejna książka kucharska? W końcu poszłam do kasy i kupiłam. W domu, już przeglądając ją na spokojnie, okazało się, że ta książka jest strzałem w dziesiątkę: oprócz niezłych przepisów, strasznie ładne zdjęcia, a ja to bardzo lubię. Zaczęłam szukać w niej słodkości z
jabłkami, pozaznaczałam wszystkie małymi samoklejkami, zaczęłam wybierać, marudzić, oglądać i ostatecznie stanęło na bułkach z
jabłkami.
I wyszły pachnące małe drożdżówki. Pyszne. To jest ten rodzaj
bułek, do których nie trzeba żałować nadzienia w obawie, że wypłynie – można hojnie pakować do środka.
Mus jabłkowy,
jabłka utarte albo w kawałkach, choć te ostatnie nie sprawdzają się w tej roli za dobrze, bo niewygodnie kleić.
Składniki na ok. 20 sztuk:ciasto:170 ml
mleka + 2 łyżki
śmietany kremówki25 g
drożdży75 g
margaryny lub
masła3 łyżki stołowe
cukru1
jajkook. 700 g
mąki pszennejnadzienie:200 g gęstego
musu jabłkowego lub
jabłek startych na tarce
cukier do dosłodzenia1 łyżeczka mielonego
cynamonu na wierzch:łyżka roztopionego
masła lub
jajkocukier o grubych kryształachPrzygotowanie:1. Podgrzej
mleko ze
śmietaną do temperatury 37 stopni C (wsadzić palec i jeśli jest ciepłe, takie, jak temperatura ciała, znaczy, że wystarczy). W odrobinie ciepłego płynu rozpuść
drożdże.2. Utrzyj tłuszcz z
cukrem na gładką masę, następnie dodaj
jajko, rozpuszczone
drożdże i resztę ciepłego
mleka ze
śmietaną.3. Dodaj do masy
mąkę i wyrób gładkie ciasto. Nakryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Poczekaj, aż podwoi objętość.4. Przypraw
mus jabłkowy lub starte
jabłka cynamonem i, jeśli trzeba,
cukrem.5. Rozwałkuj ciasto na duży kwadratowy placek, następnie wykrawaj z niego krążki o średnicy ok. 9 cm. Na każdy nałóż nadzienie, a następnie sklejaj je w małe sakiewki.6. Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, sklejoną strona do dołu. Odstaw do wyrośnięcia, poczekaj, aż dobrze podrosną. Posmaruj je roztopionym
masłem lub roztrzepanym
jajkiem i posyp
cukrem. Piecz w środkowej części piekarnika, w 250 o C, przez 10 minut.