Wykonanie
Klopsiki pikantne w
kapuście są daniem z tych, które nie wymagają od nas dużo skomplikowanych działań w kuchni. Najwięcej czasu zabiera pokrojenie
kapusty, ale warto. Smak klopsików wspaniale łączą się ze smakiem
kapusty i wzajemnie się uzupełniają. Obiad jednogarnkowy na co najmniej dwa dni, a na następny dzień po podgrzaniu smakuje jeszcze lepiej.
Kapusta jest bardzo zdrowym warzywem, korzystnie wpływającym na nasz przewód pokarmowy. Posiada mało kalorii (100 g zawiera 40 kcal), jest bogata w witaminy i mikroelementy.
Kapusta może być jednak ciężkostrawna, aby nie była gazotwórcza i nie powodowała wzdęć, należy podczas jej przygotowania dodawać cząber i
kminek.
Składniki:
kapusta:1/2 średniej główki świeżej
białej kapusty2 średnie
marchewki1 duża
cebula2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
kminku1 łyżka
majeranku1 łyżeczka cząbru1 łyżeczka
tymianku2 łyżki
koncentratu pomidorowegosólpieprz1/2 litra
wody6 łyżek
olejuklopsiki:1 kg
mięsa mielonego (u mnie mielona
łopatka wieprzowa)2 ząbki
czosnku (przecisnąć przez praskę)2 łyżeczki ostrej
przyprawy do kebaba lub 1/2 łyżeczki
chili, 1 łyżeczka
kolendry, 1 łyżeczka
słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki
gorczycy, 1/2 łyżeczki
pieprzu czarnego, 1 łyżeczka
majeranku, 1/2 łyżeczki
imbiru1,5 łyżeczki
soliPrzygotowanie:
Mięso na klopsiki przyprawić, dokładnie wymieszać i odstawić na około 1/2 godziny, aby
przyprawy połączyły się z
mięsem.
Kapustę drobno poszatkować.
Marchew obrać, przeciąć wzdłuż na 4 części i drobno pokroić.
Cebulę,
czosnek obrać i drobno pokroić.Z przyprawionego
mięsa formować klopsiki o wielkości małych piłeczek do
ping ponga. Klopsiki krótko obsmażyć na bardzo gorącej patelni z odrobiną tłuszczu.Do dość dużego garnka wlać
olej, rozgrzać go i lekko podsmażyć na nim
cebulę.Garnek na chwilę zdjąć z palnika, do
cebuli dodać
kapustę,
marchew i
wodę, gotować na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut.Następnie dodać pozostałe
przyprawy bez koncentratu i
soli, wymieszać. Jeśli w garnku jest mało płynu to dodać jeszcze odrobinę
wody. Gotować około 10 minut, po czym dodać podsmażone klopsiki i nadal gotować pod przykryciem jeszcze około 30 minut.Pod koniec dodać
koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku
pieprzem i
solą. Po dodaniu koncentratu wszystko podgotować jeszcze ze 2 - 3 minuty bez przykrywania, aby ewentualnie płyn nieco odparował.Ugotowane klopsiki z
kapustą dobrze jest odstawić na około 10 minut przed ich podaniem, aby spokojnie doszły.Najlepiej smakują podane z gotowanymi
ziemniakami.