ßßß Cookit - przepis na Klopsiki pikantne w kapuście

Klopsiki pikantne w kapuście

nazwa

Wykonanie

Klopsiki pikantne w kapuście są daniem z tych, które nie wymagają od nas dużo skomplikowanych działań w kuchni. Najwięcej czasu zabiera pokrojenie kapusty, ale warto. Smak klopsików wspaniale łączą się ze smakiem kapusty i wzajemnie się uzupełniają. Obiad jednogarnkowy na co najmniej dwa dni, a na następny dzień po podgrzaniu smakuje jeszcze lepiej.
Kapusta jest bardzo zdrowym warzywem, korzystnie wpływającym na nasz przewód pokarmowy. Posiada mało kalorii (100 g zawiera 40 kcal), jest bogata w witaminy i mikroelementy. Kapusta może być jednak ciężkostrawna, aby nie była gazotwórcza i nie powodowała wzdęć, należy podczas jej przygotowania dodawać cząber i kminek.
Składniki:
kapusta:
1/2 średniej główki świeżej białej kapusty
2 średnie marchewki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kminku
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka tymianku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
1/2 litra wody
6 łyżek oleju
klopsiki:
1 kg mięsa mielonego (u mnie mielona łopatka wieprzowa)
2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
2 łyżeczki ostrej przyprawy do kebaba lub 1/2 łyżeczki chili, 1 łyżeczka kolendry, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki gorczycy, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 1 łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki imbiru
1,5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Mięso na klopsiki przyprawić, dokładnie wymieszać i odstawić na około 1/2 godziny, aby przyprawy połączyły się z mięsem.
Kapustę drobno poszatkować.
Marchew obrać, przeciąć wzdłuż na 4 części i drobno pokroić.
Cebulę, czosnek obrać i drobno pokroić.
Z przyprawionego mięsa formować klopsiki o wielkości małych piłeczek do ping ponga. Klopsiki krótko obsmażyć na bardzo gorącej patelni z odrobiną tłuszczu.
Do dość dużego garnka wlać olej, rozgrzać go i lekko podsmażyć na nim cebulę.
Garnek na chwilę zdjąć z palnika, do cebuli dodać kapustę, marchew i wodę, gotować na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut.
Następnie dodać pozostałe przyprawy bez koncentratu i soli, wymieszać. Jeśli w garnku jest mało płynu to dodać jeszcze odrobinę wody. Gotować około 10 minut, po czym dodać podsmażone klopsiki i nadal gotować pod przykryciem jeszcze około 30 minut.
Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku pieprzem i solą. Po dodaniu koncentratu wszystko podgotować jeszcze ze 2 - 3 minuty bez przykrywania, aby ewentualnie płyn nieco odparował.
Ugotowane klopsiki z kapustą dobrze jest odstawić na około 10 minut przed ich podaniem, aby spokojnie doszły.
Najlepiej smakują podane z gotowanymi ziemniakami.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2016/04/klopsiki-pikantne-w-kapuscie.html