Wykonanie
Rozgrzewająca, aromatyczna...Składniki:0,5 kg połówek
grochu2
marchewkikorzeń pie
truszki2-3
liście laurowekilka ziaren
ziela angielskiegołyżeczka
majeranku1,5 łyżeczki
kolendryłyżeczka kuminu2 łyżki
koncentratu pomidorowegołyżeczka
słodkiej papryki2cm świeżego
imbiru (użyłam suszonego - 1 łyżeczka)
cebula4 ząbki
czosnkuolej np. rzepakowy
sólpieprzGroch opłukać i namoczyć na noc. Następnego dnia odlać
wodę, zalać świeżą
wodą i zagotować. Ponownie wymienić
wodę i gotować do miękkości z dodatkiem
liścia laurowego i
ziela angielskiego. Pod koniec gotowania dołożyć
majeranek. W międzyczasi e w drugim garnku ugotować
marchewkę i
pietruszkę. P okroić w kostkę
cebulę,
czosnek przecisnąć przez praskę,
imbir drobno pokroić, podprażyć na patelni z odrobiną
oleju, kuminem,
kolendrą,
papryką,
solą następnie zmiksować z dodatkiem przecieru,
marchewki oraz
pietruszki i dodać do zupy. Zagotować, zdjąć z ognia i pozostawić do "przegryzienia". Doprawić
solą,
pieprzem i odrobiną
syropu z agawy lub innego słodu.Zupa najpyszniejsza jest drugiego dnia.Inspiracją był przepis na zupę
fasolowo-
grochową .