ßßß
Śliczne, śmietankowe żelki na bazie kremówki, wypełnione serduszkami z malinowej galaretki to uroczy prezent na nadchodzące Walentynki, który w prosty sposób możecie przygotować dla ukochanej osoby :)Jeśli nie chcecie szykować czegoś szczególnie skomplikowanego to jest to idealna dla Was propozycja. Żelki robi się niezwykle prosto, a jeśli nie posiadacie malutkiej foremki w kształcie serca wystarczy wyciąć je małym, ostrym nożykiem lub - lepiej -zrobić taką wykrawaczkę z... puszki po napoju lub piwie:D W tym celu wytnijcie pasek o szerokości 2 cm i uformujcie małe serduszko, a końce dokładnie zlepcie kawałeczkiem taśmy. Tanio, prosto i szybko :)Żelki możecie zapakować do ładnego pudełeczka, przewiązać wstążeczką i piękny, własnoręcznie wykonany prezent gotowy. Bliska osoba na pewno doceni Waszą pracę i serce (a nawet wiele serc :D) włożonych w przygotowanie podarunku :)Przypominam Wam, że inne pomysły na Walentynkowe pyszności znajdziecie na Blogu w zakładce Walentynki :)SKŁADNIKI:500 ml śmietany kremówki 36 lub 30%1-2 łyżki cukru pudru (ilość według uznania)1 małe opakowanie cukru wanilinowego (8 g)2,5 łyżki żelatyny5 łyżek gorącej wody1 opakowanie czerwonej galaretki (malinowej, truskawkowej lub wiśniowej)0,3 l gorącej wodyWYKONANIE:Żelatynę rozpuść w 4 łyżkach gorącej wody i pozostaw do lekkiego napęcznienia.Kremówkę podgrzej lekko w garnuszku wraz z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, mieszając całość rózgą kuchenną. Dolej rozpuszczoną żelatynę i ponownie dokładnie wymieszaj masę.Teraz przelej ją do formy lub kwadratowego/prostokątnego naczynia wyłożonego folią spożywczą, tak, aby uzyskać około 1 cm warstwę . Wsadź naczynie do lodówki do całkowitego stężenia masy.Galaretkę rozpuść w 0,3 l gorącej wody i pozostaw do lekkiego stężenia.W zastygłej masie foremką wytnij małe serduszka. W ich miejsce wlej tężejącą galaretkę (łyżeczką lub np. strzykawką) i wstaw naczynie ponownie do lodówki. Gdy galaretka stężeje pokrój żelki w kwadraciki. Gotowe! Smacznego!