Wykonanie
Kilka dni temu po raz pierwszy postanowiłam pobawić się masą
cukrową.Zakupiłam wszystkie nie zbędne produkt i zakasałam rękawy.Na początek składniki:2 łyżeczki
żelatyny2 łyżeczki glukozyok 600g
cukru pudru - i więcejciepła
wodaWięc tak:W gorącej wodzie rozpuściłam
żelatynę a następnie dosypałam glukozę. Wyszło mi ok 0,5 szklanki, ale
broń boże całej nie zużywajcie! Wyjdzie Wam masy cukrowej na 2 tygodnie roboty... Całość wymieszałam. Proponuję dodać jakiegoś
olejku zapachowego. Wsypałam około szklankę
cukru pudru do miski. Ja
cukier puder robię sama -
mielę zwykły
cukier w młynku do
kawy. I tak dolałam ok połowę
wywaru z
żelatyny i glukozy. I teraz już z górki...ciągle mieszamy i mieszamy....i dosypujemy
cukru pudru..i mieszamymieszamymieszamy........dosypujemy..............aż wyjdzie Wam plastelina
Cukier puder wchodzi chętnie i obficie w całą masę.Masa musi być plastyczna, i możliwa do rozwałkowania.Wałek można posypać lekko męką ziemniaczaną aby się nie przyklejał.Do wycinania użyłam nowo nabytej foremki z czasopisma Dekoracje Ciast :) - małego motylka.Użyłam również swoich - serduszek, kwiatków i kółek.Część masy zabarwiłam sobie na niebiesko i zielono.Oczywiście zrobiłam tego sporo, więc na drugi dzień (muszą schnąć jakieś 12h) pochowałam do pudełeczek na najbliższe okazje i wypieki :)