ßßß Cookit - przepis na Masa cukrowa

Masa cukrowa

nazwa

Wykonanie

Kilka dni temu po raz pierwszy postanowiłam pobawić się masą cukrową.
Zakupiłam wszystkie nie zbędne produkt i zakasałam rękawy.
Na początek składniki:
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki glukozy
ok 600g cukru pudru - i więcej
ciepła woda
Więc tak:
W gorącej wodzie rozpuściłam żelatynę a następnie dosypałam glukozę. Wyszło mi ok 0,5 szklanki, ale broń boże całej nie zużywajcie! Wyjdzie Wam masy cukrowej na 2 tygodnie roboty... Całość wymieszałam. Proponuję dodać jakiegoś olejku zapachowego. Wsypałam około szklankę cukru pudru do miski. Ja cukier puder robię sama - mielę zwykły cukier w młynku do kawy. I tak dolałam ok połowę wywaru z żelatyny i glukozy. I teraz już z górki...ciągle mieszamy i mieszamy....i dosypujemy cukru pudru..i mieszamy
mieszamy
mieszamy...
.....dosypujemy
....
...
.......aż wyjdzie Wam plastelina
Cukier puder wchodzi chętnie i obficie w całą masę.
Masa musi być plastyczna, i możliwa do rozwałkowania.
Wałek można posypać lekko męką ziemniaczaną aby się nie przyklejał.
Do wycinania użyłam nowo nabytej foremki z czasopisma Dekoracje Ciast :) - małego motylka.
Użyłam również swoich - serduszek, kwiatków i kółek.
Część masy zabarwiłam sobie na niebiesko i zielono.
Oczywiście zrobiłam tego sporo, więc na drugi dzień (muszą schnąć jakieś 12h) pochowałam do pudełeczek na najbliższe okazje i wypieki :)
Źródło:http://elficzna.blogspot.com/2012/09/masa-cukrowa_19.html