ßßß Cookit - przepis na Halloween i dekoracyjne dynie

Halloween i dekoracyjne dynie

nazwa

Wykonanie

Takie ozdobne dynie robiłam dla Jadalni z Kubą ...to mała dekoracja tortu specjalnie wykonanego na Halloween... liście wycinane kilka dni wcześniej, dzisiaj tylko lekko malowane:) nie mogłam się oprzeć i musiałam zrobić foto:)
pomysł własny
Składniki: na masę cukrową znalezioną tutaj- klik
350-400 g cukru pudru
50 g glukozy w proszku
2 łyżeczki żelatyny
5 łyżek zimnej wody
aromat (opcjonalnie)
Do małego garnka wsypać żelatynę i zalać zimną wodą. Gdy napęcznieje, dodać glukozę i podgrzewać na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż się rozpuści. Uwaga: masy nie można zagotować! Zdjąć z palnika i odstawić do przestygnięcia.
Połowę cukru pudru wsypać do pojeminka malaksera, wlać ciepłą, ale nie gorącą żelatynę z glukozą i wymieszać (można też ręcznie, ale może się to okazać zbyt męczące, masa bardzo się klei). Do masy dosypywać stopniowo cukier puder i wyrabiać, aż masa będzie miała konsystencję plasteliny.
Gotowa masa cukrowa szybko wysycha, należy ją zatem przechowywać w szczelnie zamkniętym pojmniku.
Rozwałkowana masa cukrowa wysycha jeszcze szybciej, dlatego dobrze jest przykryć ją lekko wilgotną ściereczką na czas wycinania
Ozdoby z masy cukrowej można przyklejać za pomocą lukru z cukru pudru i wody.
Dodaję do akcji:
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2013/10/halloween-i-dekoracyjne-dynie.html