Wykonanie
Takie ozdobne
dynie robiłam dla Jadalni z
Kubą ...to mała dekoracja
tortu specjalnie wykonanego na Halloween... liście wycinane kilka dni wcześniej, dzisiaj tylko lekko malowane:) nie mogłam się oprzeć i musiałam zrobić foto:)
pomysł własnySkładniki: na masę
cukrową znalezioną tutaj- klik350-400 g
cukru pudru50 g glukozy w proszku2 łyżeczki
żelatyny5 łyżek zimnej
wodyaromat (opcjonalnie)Do małego garnka wsypać
żelatynę i zalać zimną
wodą. Gdy napęcznieje, dodać glukozę i podgrzewać na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż się rozpuści. Uwaga: masy nie można zagotować! Zdjąć z palnika i odstawić do przestygnięcia.Połowę
cukru pudru wsypać do pojeminka malaksera, wlać ciepłą, ale nie gorącą
żelatynę z glukozą i wymieszać (można też ręcznie, ale może się to okazać zbyt męczące, masa bardzo się klei). Do masy dosypywać stopniowo
cukier puder i wyrabiać, aż masa będzie miała konsystencję plasteliny.Gotowa masa cukrowa szybko wysycha, należy ją zatem przechowywać w szczelnie zamkniętym pojmniku.Rozwałkowana masa cukrowa wysycha jeszcze szybciej, dlatego dobrze jest przykryć ją lekko wilgotną ściereczką na czas wycinaniaOzdoby z masy cukrowej można przyklejać za pomocą lukru z
cukru pudru i
wody.Dodaję do akcji: