Wykonanie
Dziś bez zbędnych wywodów: masa cukrowa do dekoracji
tortów podejście numer jeden!SKŁADNIKIwystarczą na obłożenie
tortu o średnicy ok 26cm + na wykonanie kilku prostych ozdób:800g
cukru pudru4 łyżeczki glukozy w proszku4 łyżeczki
żelatynyokoło 60 ml
wodyłyżka
oliwy z oliwekCukier puder wysypać na blat, dodać
oliwę. W gorącej wodzie rozpuścić glukozę i
żelatynę. Dobrze wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.Płyn wlać na
cukier puder i ugniatać do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
Cukier puder powinien wchłonąć całą
wodę.
Cukrową masę (na wysypanym
cukrem pudrem blacie) rozwałkować na bardzo cienki płat i nałożyć na tort.Z resztek masy można wykonać ozdoby.Aby zmiękczyć zastygającą z upływem czasu masę należy włożyć ją na dosłownie 3-4 sekundy do mikrofalówki.Do zabarwienia masy można użyć gotowych farbek spożywczych lub produktów naturalnych :)SMACZNEGO