ßßß Cookit - przepis na Masa cukrowa do dekorowania tortów

Masa cukrowa do dekorowania tortów

nazwa

Wykonanie

Dziś bez zbędnych wywodów: masa cukrowa do dekoracji tortów podejście numer jeden!
SKŁADNIKI
wystarczą na obłożenie tortu o średnicy ok 26cm + na wykonanie kilku prostych ozdób:
800g cukru pudru
4 łyżeczki glukozy w proszku
4 łyżeczki żelatyny
około 60 ml wody
łyżka oliwy z oliwek
Cukier puder wysypać na blat, dodać oliwę. W gorącej wodzie rozpuścić glukozę i żelatynę. Dobrze wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.
Płyn wlać na cukier puder i ugniatać do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Cukier puder powinien wchłonąć całą wodę.
Cukrową masę (na wysypanym cukrem pudrem blacie) rozwałkować na bardzo cienki płat i nałożyć na tort.
Z resztek masy można wykonać ozdoby.
Aby zmiękczyć zastygającą z upływem czasu masę należy włożyć ją na dosłownie 3-4 sekundy do mikrofalówki.
Do zabarwienia masy można użyć gotowych farbek spożywczych lub produktów naturalnych :)
SMACZNEGO
Źródło:http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2013/06/masa-cukrowa-do-dekorowania-tortow.html