ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Oczywiście - pszczółki wymagają trochę dopracowania, jednak właśnie takie trochę "krzywe" są najbardziej słodkie:-) Trochę spasione, z wielkimi skrzydłami - rozbawią każdego:-) A ich wykonanie jest bardzo proste. Oczywiście należy zacząć od wyrobienia masy cukrowej, na którą przepis już dawno zachęcał mnie na stronie kotlet.tv .
Nie jestem ekspertką od masy cukrowej, robiłam ją drugi raz, ale wykonanie masy wcale nie jest takie trudne, ja zrobiłam z 1/3 porcji, jak sami zobaczycie na filmiku jest to dość mało, dlatego podaję przepis na porcję całą (jedynie na filmiku jest pomniejszona, ale wszystko tam jest powiedziane).
Zapraszam na obydwa filmy - pierwszy o lukrze plastycznym, drugi o pszczółkach:)
Zacznijmy od masy cukrowej:
Potrzebujemy:
800 g cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżeczki glukozy (dostępna w aptece, supermarketach, ja swoją mam od firmy Skworcu, polecam)
50 ml gorącej wody
ewentualnie barwniki, ekstrakty dla polepszenia smaku
W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę, dokładnie mieszamy i dodajemy glukozę. Również mieszamy aż się rozpuści. Na blat wysypujemy część cukru pudru (ok. 3 szklanek) i wlewamy wodę z glukozą i żelatyną. Mieszamy do połączenia składników, stopniowo dosypujemy cukru pudru i wyrabiamy masę.
Masę można zabarwić - dodajemy barwnik w płynie i dosypujemy odrobinę cukru pudru, wyrabiamy aż kolor będzie jednolity.
Masę przechowujemy w woreczku foliowym w lodówce. Bardzo szybko wysycha. Jeżeli Wam trochę wyschnie - należy dodać odrobinę masła i wyrobić, zrobi się bardziej plastyczna.
Pszczółki -ja rozpuściłam pomarańczowy barwnik w proszku w odrobinie wody. Uformowałam kształt z masy jak na zdjęciu, końcówkę noża umoczyłam w barwniku i zrobiłam nim nacięcia w poprzek pszczółki. Oczy zrobiłam z soku jagodowego (umoczyłam nim czubek noża i lekko nakłułam głowę pszczółki). Skrzydełka zrobiłam z płatków śniadaniowych.
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2013/03/przepis-podstawowy-na-lukier-plastyczny.html