Wykonanie
Do zrobienia masy cukrowej przymierzałam się już od dłuższego czasu. W końcu zebrałam się w sobie i zagniotłam. Okazało się, że "nie taki diabeł straszny". Użyłam malaksera, co jeszcze bardziej ułatwiło mi pracę. Kwiatków nigdy wcześniej z masy cukrowej nie robiłam, to moje pierwsze, ale na pewno nie ostatnie.Przepis na masę
cukrową zaczerpnęłam z tej strony.Instrukcję krok po kroku przygotowania masy cukrowej oraz dodatkowe informacje na ten temat znajdziecie również tutaj .Składniki:350-400 g
cukru pudru50 g glukozy w proszku2 łyżeczki
żelatyny5 łyżek zimnej
wodyaromat (opcjonalnie)Do małego garnka wsypać
żelatynę i zalać zimną
wodą. Gdy napęcznieje, dodać glukozę i podgrzewać na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż się rozpuści. Uwaga: masy nie można zagotować! Zdjąć z palnika i odstawić do przestygnięcia.Połowę
cukru pudru wsypać do pojemnika malaksera, wlać ciepłą, ale nie gorącą
żelatynę z glukozą i wymieszać (można też ręcznie, ale może się to okazać zbyt męczące, masa bardzo się klei). Do masy dosypywać stopniowo
cukier puder i wyrabiać, aż masa będzie miała konsystencję plasteliny.Gotowa masa cukrowa szybko wysycha, należy ją zatem przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.Rozwałkowana masa cukrowa wysycha jeszcze szybciej, dlatego dobrze jest przykryć ją lekko wilgotną ściereczką na czas wycinania i sklejania kolejnych kwiatków (ja do zrobienia kwiatków użyłam specjalnych foremek i patyczka do szaszłyka, by płatkom kwiatów nadać odpowiedni, lekko karbowany kształt).Ozdoby z masy cukrowej można przyklejać za pomocą lukru z
cukru pudru i
wody.Życzę udanej zabawy!