ßßß Cookit - przepis na Biała masa cukrowa (lukier plastyczny)

Biała masa cukrowa (lukier plastyczny)

nazwa

Wykonanie

Do zrobienia masy cukrowej przymierzałam się już od dłuższego czasu. W końcu zebrałam się w sobie i zagniotłam. Okazało się, że "nie taki diabeł straszny". Użyłam malaksera, co jeszcze bardziej ułatwiło mi pracę. Kwiatków nigdy wcześniej z masy cukrowej nie robiłam, to moje pierwsze, ale na pewno nie ostatnie.
Przepis na masę cukrową zaczerpnęłam z tej strony.
Instrukcję krok po kroku przygotowania masy cukrowej oraz dodatkowe informacje na ten temat znajdziecie również tutaj .
Składniki:
350-400 g cukru pudru
50 g glukozy w proszku
2 łyżeczki żelatyny
5 łyżek zimnej wody
aromat (opcjonalnie)
Do małego garnka wsypać żelatynę i zalać zimną wodą. Gdy napęcznieje, dodać glukozę i podgrzewać na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż się rozpuści. Uwaga: masy nie można zagotować! Zdjąć z palnika i odstawić do przestygnięcia.
Połowę cukru pudru wsypać do pojemnika malaksera, wlać ciepłą, ale nie gorącą żelatynę z glukozą i wymieszać (można też ręcznie, ale może się to okazać zbyt męczące, masa bardzo się klei). Do masy dosypywać stopniowo cukier puder i wyrabiać, aż masa będzie miała konsystencję plasteliny.
Gotowa masa cukrowa szybko wysycha, należy ją zatem przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Rozwałkowana masa cukrowa wysycha jeszcze szybciej, dlatego dobrze jest przykryć ją lekko wilgotną ściereczką na czas wycinania i sklejania kolejnych kwiatków (ja do zrobienia kwiatków użyłam specjalnych foremek i patyczka do szaszłyka, by płatkom kwiatów nadać odpowiedni, lekko karbowany kształt).
Ozdoby z masy cukrowej można przyklejać za pomocą lukru z cukru pudru i wody.
Życzę udanej zabawy!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2013/03/biaa-masa-cukrowa-lukier-plastyczny.html