Wykonanie
Śliczne,
śmietankowe żelki na bazie kremówki, wypełnione serduszkami z
malinowej galaretki to uroczy prezent na nadchodzące Walentynki, który w prosty sposób możecie przygotować dla ukochanej osoby :)Jeśli nie chcecie szykować czegoś szczególnie skomplikowanego to jest to idealna dla Was propozycja. Żelki robi się niezwykle prosto, a jeśli nie posiadacie malutkiej foremki w kształcie
serca wystarczy wyciąć je małym,
ostrym nożykiem lub - lepiej -zrobić taką wykrawaczkę z... puszki po
napoju lub
piwie:D W tym celu wytnijcie pasek o szerokości 2 cm i uformujcie małe serduszko, a końce dokładnie zlepcie kawałeczkiem taśmy. Tanio, prosto i szybko :)Żelki możecie zapakować do ładnego pudełeczka, przewiązać wstążeczką i piękny, własnoręcznie wykonany prezent gotowy. Bliska osoba na pewno doceni Waszą pracę i
serce (a nawet wiele
serc :D) włożonych w przygotowanie podarunku :)Przypominam Wam, że inne pomysły na Walentynkowe pyszności znajdziecie na Blogu w zakładce Walentynki :)SKŁADNIKI:500 ml
śmietany kremówki 36 lub 30%1-2 łyżki
cukru pudru (ilość według uznania)1 małe opakowanie
cukru wanilinowego (8 g)2,5 łyżki
żelatyny5 łyżek gorącej
wody1 opakowanie
czerwonej galaretki (malinowej, truskawkowej lub wiśniowej)0,3 l gorącej
wodyWYKONANIE:
Żelatynę rozpuść w 4 łyżkach gorącej
wody i pozostaw do lekkiego napęcznienia.Kremówkę podgrzej lekko w garnuszku wraz z
cukrem pudrem i
cukrem wanilinowym, mieszając całość rózgą kuchenną. Dolej rozpuszczoną
żelatynę i ponownie dokładnie wymieszaj masę.Teraz przelej ją do formy lub kwadratowego/prostokątnego naczynia wyłożonego folią spożywczą, tak, aby uzyskać około 1 cm warstwę . Wsadź naczynie do lodówki do całkowitego stężenia masy.
Galaretkę rozpuść w 0,3 l gorącej
wody i pozostaw do lekkiego stężenia.W zastygłej
masie foremką wytnij małe serduszka. W ich miejsce wlej tężejącą
galaretkę (łyżeczką lub np. strzykawką) i wstaw naczynie ponownie do lodówki. Gdy
galaretka stężeje pokrój żelki w kwadraciki. Gotowe! Smacznego!