Wykonanie
Przepis na błyskawiczne i przepyszne mini pączusie na
twarogu. Jest to propozycja na tzw. pączki last minute, dla tych wszystkich , którzy nie mają czasu lub ochoty przygotować Pączków tradycyjnych, a mimo wszystko nie wyobrażają sobie Tłustego Czwartku bez tych smakowitych kulek :)W internecie krąży mnóstwo przepisów na nie, jedni robią je na
serku homogenizowanym, inni na
twarogu w kostce. Ja mam swój od lat sprawdzony przepis na pączusie na
twarożku z wiaderka, wychodzą idealne, pięknie się rumienią i co najważniejsze w ogóle nie chłoną tłuszczu. Smakują wspaniale, z lekką
cytrynową nutą i są idealne tak na jeden, dwa kęsy. Aby nie dosypywać do ciasta zbyt wiele
mąki, odrywam jego kawałki i najpierw lekko obtaczam w
mące, po czym formuję kuleczki odrobinę większe niż
orzech włoski. Pączusie wychodzą idealnie okrągłe, pulchne i delikatne :)Fantastyczny efekt przy minimalnym nakładzie pracy - bardzo polecam!SKŁADNIKI (na około 38-40 sztuk):400 g
twarogu naturalnego z wiaderka (albo 300 g
twarogu półtłustego w kostce)2 łyżki gęstej kwaśnej
śmietany 18% lub 12 %3
jajka1
żółtkoskórka otarta z 1
cytryny1
cukier wanilinowy (16 g)5 łyżek
cukru2,5-3 szklanki
mąki pszennej tortowej (gdy ciasto będzie zbytnio się kleić)1,5 płaskiej łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 płaskiej łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżka
octuszczypta
soliDODATKOWO:
cukier puder do oprószeniaWYKONANIE:Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj widelcem lub łyżką w misce, aby powstało jednolite ciasto.
Ser w kostce najpierw rozgnieć widelcem ze
śmietaną.Jeśli ciasto będzie bardzo się kleiło dodaj jeszcze
mąki, ale staraj się w miarę możliwości jak najmniej jej dosypywać, gdyż utwardza ona ciasto.Teraz odrywaj kawałek ciasta i obtaczaj go lekko w
mące, a następnie formuj kulki ciut większe niż
orzech włoski.Smaż pączusie w temperaturze 175 stopni C* na złoty kolor, obracając je na drugą stronę widelcem w połowie smażenia. Usmażone wyjmuj na ręcznik papierowy. Gdy przestygną posyp je
cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego!* jeśli nie masz termometru cukierniczego możesz sprawdzić czy temperatura jest właściwa, wrzucając na rozgrzany tłuszcz kawałek ciasta. Jeśli natychmiast ono wypłynie, będzie skwierczeć i szybko się zarumieni, to znaczy, że jest ok. Możesz również usmażyć pączusie we frytkownicy, wtedy temperatura będzie cały czas stała :)