Wykonanie
Te nieregularne pączki są u mnie nazywane kogutami, ale wiem, że w innych domach mają różne nazwy. Idealne na tłusty czwartek i każdą inną okazję, słodkie i mocno wyrośnięte, chociaż wśród składników nie ma
drożdży. Spróbujcie, szczególnie jeśli – tak jak ja – nigdy nie smażyliście pączków ;)KOGUTKI
TWAROGOWESkładniki:½ kg
twarogu - użyłam 275g tłustego i 225g półtłustego90g
cukru125g (5 łyżek)
śmietany 18%4
jajka260g
mąki2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżka
octu16g
cukru wanilinowegoDodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder (do oprószenia)
Ser zmielić (wystarczy raz) i wymieszać z pozostałymi składnikami, dopiero pod koniec mieszania dodając
ocet. Jeśli będziecie łączyć składniki za pomocą robota kuchennego to użyjcie końcówki do mieszania
ciasta drożdżowego, będzie najlepsza.
Olej rozgrzać na głębokiej patelni lub we frytownicy do temperatury 180-190°C. Łyżkę zmoczyć w
oleju i nakładać nią ciasto, za każdym razem zanurzając łyżkę w
oleju (ciasto nie będzie się przyklejać). Surowe ciasto na jedną porcję powinno
mieć nie większą objętość niż mała łyżeczka. Kogutki smażyć do zrumienienia i odsączyć na papierowym ręczniku. Po ostudzeniu posypać
cukrem pudrem.Przepis stąd: http://www.slodkiefantazje.pl/paczuszki-serowe .
Przepis dołączam do akcji: