Wykonanie
Witam kochani.
Dajcie się namówić na przygotowanie rolady. Jeśli nie spróbujecie to skąd możecie wiedzieć, że to trudne. Moja pierwsza rolada? Lepiej nie wspominać... chociaż dlaczego nie, przecież to tylko doświadczenie i chęć zrobienia czegoś własnego, pysznego...
Składniki3 spore połówki
fileta z kurczakaFarsz2 ugotowane udka z rosołu1
jajopodsmażona jedna posiekana
cebula z rozdrobnionym
czosnkiem i łyżeczką
majeranku2 ugotowane
wątróbki z kurczaka (opcjonalnie-ja akurat nie miałam)pół płaskiej łyżeczki
gałki muszkatołowej i płaska łyżeczka
papryki słodkiej2,5 łyżki
kaszy manny suchejsól,
pieprz do smakuMarynata do
mięsa1 łyżka
oleju1 łyżeczka solidna
miodu2 łyżeczki
musztardypłaska łyżeczka
majerankusok z połowy
cytrynysól,
pieprz do smakuPrzygotowanie roladyLINK do przygotowania na filmiePrzygotowuję farsz -
mielę w maszynce obrane
mięso z udek wraz z podsmażona
cebulą. Dodaję
kaszę mannę,
jajko,
przyprawy i mieszam. W rozdrabniaczu miksuję składniki wszystkie razem.
Mięso umyte, osączone kroje (każdą połówkę piersi) wzdłuż na dwa płaty. W
sumie mam sześć płatów, które rozbijam ostrożnie i oprószam
solą i
pieprzem tylko po jednej stronie. Zostawiam
mięso na około 15 minut.Przygotowuję z wyżej podanych składników prostą, ale skuteczną marynatę. Układam płaty
mięsne na folii z rękawa do pieczenia, na tak zwaną zakładkę, w miarę starannie, żeby nie było dziur, przez które może się
potem wydobywać farsz. Smaruję
mięso marynatą i
daję mu spokój kolejne 15 minut.
Wykładam farsz, pamiętając by zostawić trochę luzu po bokach i trochę więcej na końcu rolady, bo siłą zwijania, masa farszu będzie się rozpychać do przodu i na boki. Zapraszam na film, który na pewno lepiej objaśni o co chodzi w tym zwijaniu rolady. Folia z rękawa bardzo się tu przydaje przy zwijaniu rolady. Po zwinięciu, jak rolada dobrze się sklei na końcu, smaruję roladę po wierzchu pozostałą marynatą. Zawijam roladę w rękaw, w miarę możliwości dość ściśle i piekę w formie do makowców, dobrze dolegającej do tego typu pieczeni. Owijam formę jeszcze folią aluminiową, żeby zachować, jak najwięcej soczystości w roladzie.
Wstawiam roladę do rozgrzanego piekarnika (to ważne,bo wysoka temperatura szybko ścina
mięso, dzięki temu jest soczyste!) do temp. 190 stopni C., grzałka góra-dół. Piekę około 30 minut. Po czym obniżam temperaturę do 185 stopni C. i piekę jeszcze około 25 minut. Po wystudzeniu zdejmuję folię. Gotowe! Można ucztować!Życzę smakowitych wypieków!Pozdrawiam Weronika