ßßß Cookit - przepis na Sernik brzoskwiniowy czy zapiekanka ryżowa?

Sernik brzoskwiniowy czy zapiekanka ryżowa?

nazwa

Wykonanie

Dwa w jednym pyszny sernik w połączeniu z brązowym ryżem – taki serniko-ryżowiec, który może być zarówno deserem jak również obiadem. W sumie nie ważne czy to bardziej zapiekanka czy sernik jest pyszny- zdecydowanie polecam !
Składniki:
ser biały z wiaderka – 60 dkg,
brzoskwinie – 1 kg,
cukier brązowy- 1,5 szklanki,
rodzynki – 150 g,
jajka – 3 szt,
ryż brązowy – 200 g,
płatki ryżowe błyskawiczne – 1/2 szklanki,
cukier wanilinowy – 1 opakowanie,
polewa czekoladowa – 1 opakowanie,
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania tortownicy.
Przygotowanie:
Ser zmiksować z połową cukru i cukrem wanilinowym. Osobno zmiksować brzoskwinie, nie obierać ze skórki. Ja korzystałam z własnych zamrożonych latem brzoskwiń. Jajka zmiksować z resztą cukru.
Ryż brązowy ugotować i wystudzić.
Wymieszać ser z musem powstałym z brzoskwiń. Dodać jajka, ryż a także surowe błyskawiczne płatki ryżowe i rodzynki a następnie ponownie przemieszać.
Wylać do natłuszczonej i posypanej bułka tarta tortownicy ca. 25 cm i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Przez 30 minut piec w temperaturze ok 150 stopni a przez kolejne ok 45 minut w temperaturze ok 170 stopni.
Po upieczeniu odczekać 10-15 minut i rozpiąć tortownicę. Polać polewą czekoladową .
Można jeść od razu na gorąco lub poczekać aż całkowicie ostygnie.
Źródło:http://galantyna.pl/2016/04/sernik-brzoskwiniowy-czy-zapiekanka-ryzowa