Wykonanie
Opinii udzieliła Julia FurtakTechnolog żywności i żywienia człowieka, doradca żywieniowy, mgr inż. Julia Furtak- absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, uczestniczka międzynarodowego projektu Konsorcjum Naukowe "Zielona Chemia" dotyczącego biotechnologicznej konwersji glicerolu do polioli i kwasów dikarboksylowych. Propagatorka świadomego odżywiania i aktywnego trybu życia. Była pracownica restauracji sieciowych, znająca od podszewki proces masowej produkcji żywności. Obecnie jako menager w firmie EKODARY.PL przy ul. Nowolipie 25 w Warszawie p rowadzi sklep z ekologiczną żywnością oraz gabinet terapii naturalnych. Prywatnie miłośniczka tańca i dobrej muzyki.
CIASTECZKA OWSIANENic tak nie służy w długie jesienne wieczory, jak
ciasteczka- najlepiej z gorącym
kakao. A jeśli są bogate w składniki odżywcze i mało kaloryczne, tym bardziej zachęcam!
Ciasteczka owsiane, czy też wielozbożowe, jak na filmie, są rewelacyjnym źródłem witamin z gr B (B1, B2, B6, B12, kwas foliowy oraz pantotenowy), witamin C i E oraz wapnia, cynku, miedzi, potasu, fosforu i żelaza. Jest to także duża dawka drogocennego błonnika, którego najwięcej stwierdzono w płatkach jęczmiennych, bo aż 10g w 100g produktu. Dzięki zawartości błonnika,
płatki zbożowe pomagają zapobiegać zaparciom, niestrawności czy wzdęciom. Dodatkowo mogą zmniejszać ryzyko zawału
serca i obniżać cholesterol. Dzięki zawartości chromu regulują poziom glukozy we
krwi poprzez stymulację produkcji insuliny. W diecie wegetariańskiej szczególnie polecane są
płatki gryczane, które składają się z lepiej zbilansowanych aminokwasów, a w szczególności zawierają lizynę oraz leucynę odpowiadające za pracę mózgu. Z kolei dla osób nietolerujących glutenu należy użyć
płatków jaglanych, które obfitują dodatkowo w kwas krzemowy pozytywnie wpływający na stan skóry włosów i paznokci. Za najbardziej sycące uważa się
płatki żytnie, które szczególnie poleca się osobom odchudzającym się.Do
ciasteczek można dodać pyszne
bakalie:
rodzynki,
daktyle,
figi,
suszone śliwki, czy
jagody gojii- wszystko wedle upodobań, ale jeśli dbacie o linię, polecamy
morele, które mają bardzo niski indeks glikemiczny: świeże IG 15, suszone IG 30.Składniki150g puree z
fasoli – biały Jaś150g
płatków 5 zbóż z
rodzynkami6 łyżek
brązowego cukru2
jajka2 łyżeczki
sodyŻurawina