ßßß Cookit - przepis na Lasagne ze szpinakiem, groszkiem i pomidorami

Lasagne ze szpinakiem, groszkiem i pomidorami

nazwa

Wykonanie

Czasami mam taki dzień, że od rana przeglądam książki kucharskie. Przyjemność sprawia mi patrzenie na ładne zdjęcia potraw, zwłaszcza z etapu ich przygotowywania. Ostatnio szukając natchnienia na smaczny obiad zajrzałam do zbioru przepisów Jamiego Olivera z cyklu „30 minut w kuchni”. Trafiłam w niej na przepis na wiosenną lasagnę ze szpinakiem, bobem i szparagami. Niestety dwa ostatnie składniki w sezonie zimowym są niemalże niedostępne. Szybko jednak w czeluściach lodówki znalazłam godne zamienniki. Jakie? Czytaj dalej.
Lasagne ze szpinakiem, groszkiem i pomidorami
Łatwa do przygotowania lasagne ze szpinakiem, groszkiem i pomidorami. Także w wersji wegetariańskiej. Inspirowana przepisem Jamiego Olivera.
Składniki na 4 porcje:
8 płatów makaronu typu lasagne (w wersji niewymagającej wcześniejszego gotowania)
100 g drobno pokrojonego salami (można pominąć w wersji wegetariańskiej)
100 g serka ricotta
1 puszka krojonych pomidorów
1 kulka mozzarelli
150 g szpinaku (wykorzystałam duże liście razem z łodygami)
2/3 szklanki mrożonego groszku
2 ząbki czosnku
1 cebula
sok z 1/4 cytryny
1 łyżeczka masła
2 łyżki oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól morska
świeżo zmielony pieprz kolorowy
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i podsmażam na niej drobno posiekaną cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodaję rozdrobnione salami (można pominąć) oraz liście szpinaku razem z pokrojonymi łodyżkami. Smażę do momentu aż szpinak zmięknie. Wsypuję mrożony groszek, dolewam pół szklanki wody, wyciskam sok z cytryny i dodaję ricottę. Mieszam całość. Doprawiam solą i pieprzem. Przykrywam i duszę przez 5 minut.
W tym samym czasie przygotowuję sos pomidorowy. Wlewam pokrojone pomidory z puszki do rondelka i doprawiam solą, pieprzem, ostrą papryką i ziołami prowansalskimi. Zostawiam do zagotowania.
Na spod blaszki wykładam 1/3 sosu pomidorowego. Następnie układam obok siebie 2 płaty lasagne. Pokrywam je farszem szpinakowym i przykrywam kolejnym płatem lasagne. Powtarzam tę czynność do momentu aż skończy mi się farsz. Ostatnią warstwę lasagne pokrywam sosem pomidorowym (1/3 porcji). Pozostały sos umieszczam w „szparach” pomiędzy lasagną a blaszką. Na samą górę wykładam kawałeczki masła, dzięki czemu makaron nie wyschnie podczas pieczenia.
Przykrywam blaszkę szczelnie folią aluminiową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 na 25 minut. Następnie zdejmuję folię aluminiową i układam na pomidorach rozdrobnioną mozzarellę. Wstawiam do piekarnika na kolejne 10 minut, aby ser się rozpuścił.
A ty jaki masz pomysł na dzisiejszy obiad ?
Podobał Ci się ten przepis? Skomentuj go lub podziel się nim z innymi.
Sprawdź także:
Z okazji Dnia Naleśnika dziś serwuję… naleśniki ze szpinakiem
Łosoś w sosie pomarańczowym z tagliatelle z marchewki
Chowder kukurydziany – zupa idealna na zimę
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2016/02/lasagne-ze-szpinakiem-i-groszkiem