Wykonanie
Czasami mam taki dzień, że od rana przeglądam książki kucharskie. Przyjemność sprawia mi patrzenie na ładne zdjęcia potraw, zwłaszcza z etapu ich przygotowywania. Ostatnio szukając natchnienia na smaczny obiad zajrzałam do zbioru przepisów Jamiego Olivera z cyklu „30 minut w kuchni”. Trafiłam w niej na przepis na wiosenną lasagnę ze
szpinakiem,
bobem i
szparagami. Niestety dwa ostatnie składniki w sezonie zimowym są niemalże niedostępne. Szybko jednak w czeluściach lodówki znalazłam godne zamienniki. Jakie? Czytaj dalej.
Lasagne ze
szpinakiem,
groszkiem i
pomidoramiŁatwa do przygotowania lasagne ze
szpinakiem,
groszkiem i
pomidorami. Także w wersji wegetariańskiej. Inspirowana przepisem Jamiego Olivera.Składniki na 4 porcje:8 płatów
makaronu typu lasagne (w wersji niewymagającej wcześniejszego gotowania)100 g drobno pokrojonego
salami (można pominąć w wersji wegetariańskiej)100 g
serka ricotta1 puszka krojonych
pomidorów1 kulka
mozzarelli150 g
szpinaku (wykorzystałam duże liście razem z łodygami)2/3 szklanki mrożonego
groszku2 ząbki
czosnku1
cebulasok z 1/4
cytryny1 łyżeczka
masła2 łyżki
oliwy z oliwek1/4 łyżeczki ostrej
czerwonej papryki1/2 łyżeczki
ziół prowansalskichsól morskaświeżo zmielony
pieprz kolorowySposób przygotowania:Na patelni rozgrzewam
oliwę z oliwek i podsmażam na niej drobno posiekaną
cebulę i
czosnek. Gdy
cebula się zeszkli dodaję rozdrobnione
salami (można pominąć) oraz liście
szpinaku razem z pokrojonymi łodyżkami. Smażę do momentu aż
szpinak zmięknie. Wsypuję mrożony
groszek, dolewam pół szklanki
wody, wyciskam
sok z cytryny i dodaję
ricottę. Mieszam całość. Doprawiam
solą i
pieprzem. Przykrywam i duszę przez 5 minut.W tym samym czasie przygotowuję
sos pomidorowy. Wlewam pokrojone
pomidory z puszki do rondelka i doprawiam
solą,
pieprzem,
ostrą papryką i
ziołami prowansalskimi. Zostawiam do zagotowania.Na
spod blaszki wykładam 1/3
sosu pomidorowego. Następnie układam obok siebie 2 płaty lasagne. Pokrywam je farszem
szpinakowym i przykrywam kolejnym płatem lasagne. Powtarzam tę czynność do momentu aż skończy mi się farsz. Ostatnią warstwę lasagne pokrywam
sosem pomidorowym (1/3 porcji). Pozostały sos umieszczam w „szparach” pomiędzy lasagną a blaszką. Na samą górę wykładam kawałeczki
masła, dzięki
czemu makaron nie wyschnie podczas pieczenia.Przykrywam blaszkę szczelnie folią aluminiową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 na 25 minut. Następnie zdejmuję folię aluminiową i układam na pomidorach rozdrobnioną
mozzarellę. Wstawiam do piekarnika na kolejne 10 minut, aby
ser się rozpuścił.
A ty jaki masz pomysł na dzisiejszy obiad ?Podobał Ci się ten przepis? Skomentuj go lub podziel się nim z innymi.Sprawdź także:Z okazji Dnia Naleśnika dziś serwuję… naleśniki ze
szpinakiemŁosoś w sosie
pomarańczowym z tagliatelle z
marchewkiChowder kukurydziany – zupa idealna na zimę