ßßß Cookit - przepis na Krewetki z karmelizowaną cebulą i papryką

Krewetki z karmelizowaną cebulą i papryką

nazwa

Wykonanie

Krewetki stają się coraz częstszym gościem na naszych stołach. Jemy je nie tylko w trakcie egzotycznych wyjazdów czy na szczególne okazje. Wrzucamy je do koszyka z zakupami w trakcie codziennych zakupów. Zmieniły się nie tylko nasze nawyki żywieniowe, ale także dostępność produktów w sklepie. Krewetki kupimy zarówno w delikatesach w delikatesach, jak i w tańszych marketach. Znalazłam je między innymi w Lidlu podczas promocji z cyklu Tydzień Azjatycki.
Wg informacji podanej przez producenta krewetki są oczyszczone i wystarczy tylko wrzucić je na patelnię, aby zamieniły się w smaczne danie. Pancerzyki faktycznie są dosyć dokładnie zdjęte, miejscami tylko przy ogonie zostały niewielkie fragmenty skorupki. Warto jednak sprawdzić czy przypadkiem na grzbiecie krewetki nie znajduje się ciemna lub różowa nitka, będąca przewodem pokarmowym. Wiele z nich niestety takową posiada i należy ją usunąć.
Większość krewetek jest całkiem zadowalającego rozmiaru. Niestety w opakowaniu znajdują się też nieco „odpadów” w postaci końcówek ogonów. Produkt jest głęboko mrożony, więc po otwarciu można przechowywać go w lodówce przez dłuższy czas. Jest to też oczywiście minus – o wiele lepsze byłyby krewetki świeże. Niemniej za cenę ok 10 zł za opakowanie nie ma co wybrzydzać.
Składniki na porcję dla 2 osób:
10-15 szt. średniej wielkości krewetek
2 duże ząbki czosnki
1 czerwona cebula
1 czerwona papryka
garść rukoli
ulubiony makaron (ja dałam spaghetti ze szpinakiem)
2 łyżki oleju z pestek winogron (ma łagodniejszy smak niż oliwa)
1 łyżka masła
1/2 cytryny
sól morska
pieprz kolorowy
Przygotowanie:
Krewetki płuczę pod bieżącą wodą do momentu aż się rozmrożą. Oczyszczam je i suszę na ręczniku papierowym.
Cebulę kroję w kostkę a paprykę w krótkie paski. Smażę warzywa na oleju z pestek winogron (może być oliwa z oliwek).
Gdy warzywa stają się miękkie i zarumienione dodaję drobni posiekany czosnek.
Jak tylko czosnek zacznie uwalniać swój aromat wrzucam krewetki oraz dokładam masło i przyprawy. Przykrywam patelnię i smażę po 3 minuty z każdej strony, starając się nie przypalić czosnku.
Makaron gotuję do momentu aż będzie al dente. Przelewam go letnią wodą i wykładam na talerz dodając rukolę.
Wykładam krewetki z warzywami. Danie skrapiam sokiem z cytryny.
Wielkość opakowania
Skład produktu
Jakość produktu
Smak
Łatwość przygotowania
4 . 2
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2015/02/krewetki-z-karmelizowana-cebula-i-papryka