Wykonanie
Krewetki stają się coraz częstszym gościem na naszych stołach. Jemy je nie tylko w trakcie egzotycznych wyjazdów czy na szczególne okazje. Wrzucamy je do koszyka z zakupami w trakcie codziennych zakupów. Zmieniły się nie tylko nasze nawyki żywieniowe, ale także dostępność produktów w sklepie.
Krewetki kupimy zarówno w delikatesach w delikatesach, jak i w tańszych marketach. Znalazłam je
między innymi w Lidlu podczas promocji z cyklu Tydzień Azjatycki.Wg informacji podanej przez producenta
krewetki są oczyszczone i wystarczy tylko wrzucić je na patelnię, aby zamieniły się w smaczne danie. Pancerzyki faktycznie są dosyć dokładnie zdjęte, miejscami tylko przy ogonie zostały niewielkie fragmenty skorupki. Warto jednak sprawdzić czy przypadkiem na grzbiecie
krewetki nie znajduje się ciemna lub różowa nitka, będąca przewodem pokarmowym. Wiele z nich niestety takową posiada i należy ją usunąć.
Większość
krewetek jest całkiem zadowalającego rozmiaru. Niestety w opakowaniu znajdują się też nieco „odpadów” w postaci końcówek ogonów. Produkt jest głęboko mrożony, więc po otwarciu można przechowywać go w lodówce przez dłuższy czas. Jest to też oczywiście minus – o wiele lepsze byłyby
krewetki świeże. Niemniej za cenę ok 10 zł za opakowanie nie ma co wybrzydzać.Składniki na porcję dla 2 osób:10-15 szt. średniej wielkości
krewetek2 duże ząbki
czosnki1
czerwona cebula1
czerwona paprykagarść
rukoliulubiony
makaron (ja dałam spaghetti ze
szpinakiem)2 łyżki
oleju z pestek
winogron (ma łagodniejszy smak niż
oliwa)1 łyżka
masła1/2
cytrynysól morskapieprz kolorowyPrzygotowanie:
Krewetki płuczę pod bieżącą
wodą do momentu aż się rozmrożą. Oczyszczam je i suszę na ręczniku papierowym.
Cebulę kroję w kostkę a
paprykę w krótkie paski. Smażę warzywa na
oleju z pestek
winogron (może być
oliwa z oliwek).Gdy warzywa stają się miękkie i zarumienione dodaję drobni posiekany
czosnek.Jak tylko
czosnek zacznie uwalniać swój aromat wrzucam
krewetki oraz dokładam
masło i
przyprawy. Przykrywam patelnię i smażę po 3 minuty z każdej strony, starając się nie przypalić
czosnku.
Makaron gotuję do momentu aż będzie al dente. Przelewam go letnią
wodą i wykładam na talerz dodając
rukolę.Wykładam
krewetki z warzywami. Danie skrapiam
sokiem z cytryny.Wielkość opakowaniaSkład produktuJakość produktuSmakŁatwość przygotowania4 . 2