Wykonanie
Share the post "Placuszki
kalafiorowe z peperonatą / Cauliflower cakes with peperonata"Dziś przedstawiam doskonały pomysł na dodatek do każdego dania głównego lub danie główne dla zatwardziałych wegetarian:). Szybkie placuszki z
kalafiora podane z pikantnym gulaszem z
papryki w
sosie pomidorowym, z pewnością sprawdzą się na każdym
stole. Polecam gorąco!Przepis znalazłam w nowym na rynku polskim magazynie
Olive.
Scroll down for recipe in English(3-4 porcje)Składniki:2
czerwone papryki pokrojone w paski1
czerwona cebula, pokrojona w plasterki1 ząbek
czosnku, drobno posiekany1 czerwona
papryczka chilli, bez nasion i pokrojona w drobną kostkę200 g krojonych
pomidorów z puszki1 łyżka
octu z
czerwonego wina1 łyżeczka
cukru1 mały
kalafior podzielony na różyczki1
jajko, rozbełtane80 g
mąki100 ml pełnotłustego
mlekagarść posiekanej
natki pietruszkiPrzygotowanie:W średnim rondelku podsmaż na
oleju na średnim ogniu
paprykę i
cebulkę aż staną się miękkie, przez około 20 minut, po czym dodaj
czosnek i
chilli. Smaż przez 5 minut i dopraw
octem,
cukrem i
solą i
pieprzem do smaku. Zdejmij z ognia, wmieszaj
pietruszkę i odstaw.Do wrzącej i osolonej
wody wrzuć
kalafior i gotuj prze z kilka minut, aż lekko zmięknie. Odcedź, osusz na papierowych ręcznikach i posiekaj na mniejsze kawałki.W średniej misce wymieszaj dokładnie
jajko,
mleko i
mąkę, dopraw do smaku
solą i
pieprzem, po czym wmieszaj
kalafior.Rozgrzej dużą patelnię z łyżką
oleju i nałóż po łyżce powstałej masy. Podsmaż do ładnego zarumienienia z obu stron i przełóż na talerze. Podawaj z peperonatą.Smacznego!
English versionCauliflower cakes with peperonata(3-4 servings)Ingredients:2 red peppers, cut into
thin strips1 red onion, sliced1 clove garlic, finely chopped1 red
chilli, seeds removed and chopped200 g canned chopped tomatoes1 tablespoon red
wine vinegar1 teaspoon sugar1 small cauliflower, cut tinto florets1 egg, lightly beaten80 g
flour100 ml whole milka handful of chopped parsleyPreparation:Place a medium saucepan over medium heat, add oil, peppers and onions and cook until tender, about 20 minutes, then mix in the garlic and
chilli. Cook for 5 minutes and season with vinegar, sugar and salt and pepper to taste. Remove from heat, stir in the parsley and set aside.Cook cauliflower in boiling salted water for a few minutes, until slightly softened. Drain, pat dry on paper towels and cut into smaller pieces.In a medium bowl, mix the egg, milk and
flour, season with salt and pepper to taste and stir in the cauliflower.Preheat a large skillet with a tablespoon of oil and add a spoonful of the cauliflower batter. Cook cakes until nice golden brown on both sides and slip on the plates.
Serve with peperonata.Enjoy!
Share the post "Placuszki
kalafiorowe z peperonatą / Cauliflower cakes with peperonata"