ßßß Cookit - przepis na Placuszki kalafiorowe z peperonatą / Cauliflower cakes with peperonata

Placuszki kalafiorowe z peperonatą / Cauliflower cakes with peperonata

nazwa

Wykonanie

Share the post "Placuszki kalafiorowe z peperonatą / Cauliflower cakes with peperonata"
Dziś przedstawiam doskonały pomysł na dodatek do każdego dania głównego lub danie główne dla zatwardziałych wegetarian:). Szybkie placuszki z kalafiora podane z pikantnym gulaszem z papryki w sosie pomidorowym, z pewnością sprawdzą się na każdym stole. Polecam gorąco!
Przepis znalazłam w nowym na rynku polskim magazynie Olive.
Scroll down for recipe in English
(3-4 porcje)
Składniki:
2 czerwone papryki pokrojone w paski
1 czerwona cebula, pokrojona w plasterki
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1 czerwona papryczka chilli, bez nasion i pokrojona w drobną kostkę
200 g krojonych pomidorów z puszki
1 łyżka octu z czerwonego wina
1 łyżeczka cukru
1 mały kalafior podzielony na różyczki
1 jajko, rozbełtane
80 g mąki
100 ml pełnotłustego mleka
garść posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
W średnim rondelku podsmaż na oleju na średnim ogniu paprykę i cebulkę aż staną się miękkie, przez około 20 minut, po czym dodaj czosnek i chilli. Smaż przez 5 minut i dopraw octem, cukrem i solą i pieprzem do smaku. Zdejmij z ognia, wmieszaj pietruszkę i odstaw.
Do wrzącej i osolonej wody wrzuć kalafior i gotuj prze z kilka minut, aż lekko zmięknie. Odcedź, osusz na papierowych ręcznikach i posiekaj na mniejsze kawałki.
W średniej misce wymieszaj dokładnie jajko, mleko i mąkę, dopraw do smaku solą i pieprzem, po czym wmieszaj kalafior.
Rozgrzej dużą patelnię z łyżką oleju i nałóż po łyżce powstałej masy. Podsmaż do ładnego zarumienienia z obu stron i przełóż na talerze. Podawaj z peperonatą.
Smacznego!
English version
Cauliflower cakes with peperonata
(3-4 servings)
Ingredients:
2 red peppers, cut into thin strips
1 red onion, sliced
1 clove garlic, finely chopped
1 red chilli, seeds removed and chopped
200 g canned chopped tomatoes
1 tablespoon red wine vinegar
1 teaspoon sugar
1 small cauliflower, cut tinto florets
1 egg, lightly beaten
80 g flour
100 ml whole milk
a handful of chopped parsley
Preparation:
Place a medium saucepan over medium heat, add oil, peppers and onions and cook until tender, about 20 minutes, then mix in the garlic and chilli. Cook for 5 minutes and season with vinegar, sugar and salt and pepper to taste. Remove from heat, stir in the parsley and set aside.
Cook cauliflower in boiling salted water for a few minutes, until slightly softened. Drain, pat dry on paper towels and cut into smaller pieces.
In a medium bowl, mix the egg, milk and flour, season with salt and pepper to taste and stir in the cauliflower.
Preheat a large skillet with a tablespoon of oil and add a spoonful of the cauliflower batter. Cook cakes until nice golden brown on both sides and slip on the plates. Serve with peperonata.
Enjoy!
Share the post "Placuszki kalafiorowe z peperonatą / Cauliflower cakes with peperonata"
Źródło:http://karmelowy.pl/placuszki-kalafiorowe-z-peperonata-cauliflower-cakes-with-peperonata