Wykonanie
Poziom trudnościColesław jest popularną surówką w Polsce i wielu innych krajach. Podawana w większości barów szybkiej obsługi – knajpach fastfoodowych, ale także w smacznych, serwujące pyszne dania restauracjach. Składniki na colesław są proste i łatwe do kupienia. Jeśli nie zjecie wszystkiego od razu nie należy się martwić, tylko schować surówkę do lodówki. To chyba jedyna surówka, której smak się poprawia z czasem.Duża porcjaSkładniki:1 mała główka
kapusty białej lub włoskiej1 duża
marchewka1 średni
ogórek1 średnia
czerwona cebula¼ łyżeczki
pieprzu¼ łyżeczki
soli4 łyżki
majonezuSposób przygotowania:Colesław najlepiej smakuje przygotowany co najmniej 2 godziny przed jedzeniem, wtedy wszystkie składniki odpowiednio zmiękną.
Kapustę obrać z wierzchnich liści, przekroić na pół i poszatkować.
Marchewkę obrać,
ogórka umyć, nie obierać, wszystko pokroić na zapałki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać
majonez,
pieprz i
sól, wszystko razem wymieszać.
Colesław pasuje do
mięs,
serów, frytek, pizzy, hamburgerów, kanapek. Ja podaję ją razem ze smażonym, chrupiącym
kurczakiem .
Smacznego!