ßßß Cookit - przepis na Colesław – popularna surówka

Colesław – popularna surówka

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Colesław jest popularną surówką w Polsce i wielu innych krajach. Podawana w większości barów szybkiej obsługi – knajpach fastfoodowych, ale także w smacznych, serwujące pyszne dania restauracjach. Składniki na colesław są proste i łatwe do kupienia. Jeśli nie zjecie wszystkiego od razu nie należy się martwić, tylko schować surówkę do lodówki. To chyba jedyna surówka, której smak się poprawia z czasem.
Duża porcja
Składniki:
1 mała główka kapusty białej lub włoskiej
1 duża marchewka
1 średni ogórek
1 średnia czerwona cebula
¼ łyżeczki pieprzu
¼ łyżeczki soli
4 łyżki majonezu
Sposób przygotowania:
Colesław najlepiej smakuje przygotowany co najmniej 2 godziny przed jedzeniem, wtedy wszystkie składniki odpowiednio zmiękną. Kapustę obrać z wierzchnich liści, przekroić na pół i poszatkować.
Marchewkę obrać, ogórka umyć, nie obierać, wszystko pokroić na zapałki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać majonez, pieprz i sól, wszystko razem wymieszać.
Colesław pasuje do mięs, serów, frytek, pizzy, hamburgerów, kanapek. Ja podaję ją razem ze smażonym, chrupiącym kurczakiem .
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2016/02/coleslaw-popularna-surowka