Wykonanie
Generalnie nie jestem fanem surówek, ale jak już jakaś mi zasmakuje, to wcinam. Głównie dlatego, że są zdrowe i należy jeść dużo warzyw. To każdy wie. Jednak zimą
brokułów i
kalafiorów mam po dziurki w nosie. Dlatego cieszę się, że znalazłam coś, co można zrobić o każdej
porze roku. Będąc w restauracji dostałam tę surówkę, zapytałam o przepis. A że jest banalny, to zrobiłam.
Składniki:1 mała główka
białej kapusty (lub pół dużej), najlepiej
młodej, ale niekoniecznie,2
marchewki,2-3 łyżki
majonezu,
sól i
pieprz do smaku.Sposób wykonania:
Kapustę myjemy i szatkujemy na małe paski. Do tego trzemy
marchewkę na grubych oczkach. Solimy i
pieprzymy do smaku. Dodajemy
majonez, ale nie za dużo. Tylko tak, by składniki się połączyły.Surówkę dobrze jest zrobić pół godziny przed podaniem.
Smacznego :)