ßßß Cookit - przepis na Surówka z białej kapusty

Surówka z białej kapusty

nazwa

Wykonanie

Generalnie nie jestem fanem surówek, ale jak już jakaś mi zasmakuje, to wcinam. Głównie dlatego, że są zdrowe i należy jeść dużo warzyw. To każdy wie. Jednak zimą brokułów i kalafiorów mam po dziurki w nosie. Dlatego cieszę się, że znalazłam coś, co można zrobić o każdej porze roku. Będąc w restauracji dostałam tę surówkę, zapytałam o przepis. A że jest banalny, to zrobiłam.
Składniki:
1 mała główka białej kapusty (lub pół dużej), najlepiej młodej, ale niekoniecznie,
2 marchewki,
2-3 łyżki majonezu,
sól i pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
Kapustę myjemy i szatkujemy na małe paski. Do tego trzemy marchewkę na grubych oczkach. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy majonez, ale nie za dużo. Tylko tak, by składniki się połączyły.
Surówkę dobrze jest zrobić pół godziny przed podaniem.
Smacznego :)
Źródło:http://tygryski-to-lubia.blogspot.com/2012/03/surowka-z-biaej-kapusty.html