Pyszna surówka z kapusty oraz marchewki, doskonale doprawiona sosem majonezowo-jogurtowym.Składniki:1/4 główki białej kapusty1/4 małej główki czerwonej kapusty2 średnie marchewki1 mała lub 1/2 dużej czerwonej cebuliSos2 łyżki majonezu3 łyżki jogurtu naturalnego (dałam cały kubeczek 125 g)sok z jednej małej cytryny (lub 1/2 dużej)około 1 płaskiej łyżki cukru (lub do smaku)sól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Kapusty umyć, oderwać twarde zewnętrzne liście i wykroić twardy trzon, drobno poszatkować i wrzucić do miski. Dodać startą na tarce o grubych oczkach marchewkę oraz pokrojoną bardzo drobno cebulę. Wszystkie składniki sosu zmieszać ze sobą i dodać do warzyw, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Sałatka najlepsza jest po jakimś czasie, jak składniki trochę się przegryzą.