Wykonanie
Do obiadu chciałam zrobić surówkę z
białej kapusty z
marchewką i
jabłkiem, ale okazało się, że
jabłka zostały skonsumowane przez dziatwę :)
Kapusta poszatkowana i osolona ,
marchew także a
jabłek brak. Czym złagodzić smak surowej kapusty? Oto jest pytanie. Otwieram lodówkę a tam leży sobie połówka niezbyt dużej dyni.Więc poszatkowałam
dynię i dodałam do prawie gotowej
kapusty.
Powiem krótko: surówka powstała z czystego przypadku i jest wspaniała w smaku. Sama byłam zaskoczona, że
dynia połączona z
kapustą może tworzyć taki fajny efekt. Wspaniale łagodzi smak goryczy.
Składniki:1/2 główki, średniej wielkości,
kapusty białej1/2 dyni niezbyt dużej2-3
marchewkisok z 1/2
cytrynysólpieprzcukier2-3 łyżki
śmietany lub
naturalnego jogurtuWykonanie:
Kapustę szatkuję,
solę, mieszam i odstawiam by zmiękła,
Marchew myję, obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Z dyni wydrążam środek z nasionami , obieram ze skóry, kroję na mniejsze kawałki i także ścieram na tarce na dużych oczkach. Warzywa mieszam razem z
kapustą, doprawiam
solą,
pieprzem,
cukrem i
sokiem z cytryny. Na końcu dodaję
śmietanę, wymieszam dokładnie i odstawiam na jakieś półtorej godziny by smaki przemieszały się ze sobą. W tym czasie szykuję obiad a suróweczka pięknie się maceruje.SMACZNEGO!Ten post bierze udział w konkursie na Facebook'uPublikuję także na portalu Przepis na Kobietę