Wykonanie
Kolejna w repertuarze pyszna, kremowa, syta zupa tym razem z dodatkiem
ryżu. Jak poprzedniczki i ta wpisuje się w stałe menu obiadów. Bardzo gorąco polecam !!! :) Przepis z cookingclassy.com .
Składniki :3/4 szklanki suchego
ryżu ( w oryginale dziki ale ja użyłam zwykłego )1 szklanka posiekanej
cebuli1 szklanka posiekanej w kostkę
marchewki1 szklanka posiekanego w kostkę
selera naciowego7 łyżek
masła1 ząbek
czosnku, posiekany4 i 1/2 szklanki
bulionu drobiowego( użyłam
wody )1/4 łyżeczki suszonego
tymianku1/4 łyżeczki suszonego
majeranku1/4 łyżeczki
suszonej szałwii1/4 łyżeczki suszonego
rozmarynusól i
pieprzok 500 g
piersi z kurczaka1/2 szklanki
mąki1 i 1/2 szklanki
mleka1/2 szklanki
śmietany kremówki1 łyżeczka
skórki z cytryny ( pominęłam )
Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu.W osobnym garnku roztapiamy 1 łyżkę
masła. Dodajemy
cebulę,
seler,
marchew. Podsmażamy na średnim ogniu ok 4 minut aż lekko zmiękną. Następnie dokładamy
czosnek, podsmażamy jeszcze 30 sekund i dolewamy
bulion. Wrzucamy suszone
zioła, doprawiamy
solą i
pieprzem. Dodajemy
kurczaka, zwiększamy ogień, doprowadzamy całość do wrzenia. Kiedy zacznie się gotować nakrywamy przykrywką i gotujemy 12-15 minut lub do momentu aż
kurczak będzie gotowy. Ja wrzuciłam już pociętego, dlatego ugotował mi się bardzo dobrze w tym czasie. Po ugotowaniu całych piersi wyjmujemy je z zupy i odstawiamy na bok aby nieco przestygły.Zmniejszamy ogień do minimum. Dodajemy ugotowany
ryż oraz rozdrobnionego
kurczaka.W osobnym garnku roztapiamy pozostałe
masło. Dodajemy
mąkę, smażymy 1 i 1/2 minuty cały czas mieszając. Następnie stopniowo dolewamy
mleko cały czas mieszając. Gotujemy całość mieszając aż nieco zgęstnieje. Kolejno dodajemy stopniowo do zupy znowu cały czas mieszając. Gotujemy zupę kolejne 5 minut. Zestawiamy z ognia. Dodajemy
śmietanę i
skórkę z cytryny. Mieszamy. Podajemy.Smacznego :)