Wykonanie
Zielonego pasztetu nie robiłam nigdy wcześniej i to błąd, bo jest niesamowity, zarówno jeśli chodzi o konsystencję jak i smak. Wilgotny i aromatyczny. Jeśli lubicie połączanie warzyw i
mięsa w pasztecie, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Sami będziecie zaskoczeni jak łatwo przyrządzić domowy pasztet :) Możecie go modyfikować dodając swoje ulubione
przyprawy.Przepis zmodyfikowałam z książki "Kuchnia polska bez pszenicy"
Składniki:2
brokuły (każdy po 500 g)500 g
filetów z kurczaka2 średnie
marchewki2
jajka100 g
śmietanki 30%1 łyżeczka (z górką)
lubczyku1 łyżeczka (z górką)
majeranku1 łyżeczka (z górką)
tymianku1/2 łyżeczki
pieprzu2 ząbki
czosnku1 , 5 łyżeczki morskiej (lub więcej)Dodatkowo:
sól do ugotowania warzyw
masłoBrokuły (różyczki) gotować w lekko osolonej wodzie przez parę minut (nie rozgotować). Następnie odcedzić i przelać zimą
wodą.
Marchewki obrać, pokroić w grube plastry i gotować parę minut, na tyle, żeby dała się zmiksować.
Kurczaka pokroić w kostkę. Do malaksera wrzucić dobrze odsączone warzywa oraz
mięso i
czosnek. Zmiksować na jednolitą masę. Dodać
jaja,
śmietankę,
przyprawy,
sól morską i wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej
masłem keksówki o wymiarach 26 cm x 11 cm i przykryć folią aluminiową. Piekarnik nagrzać na 180 ° C i piec pasztet przez 1 godzinę w kąpieli
wodnej. Wystudzić, następnie schłodzić w lodówce przez całą noc, a dopiero wyjąć z keksówki.Uwagi:Kąpiel
wodna - keksówkę w której jest pasztet wkładamy do większej foremki napełnionej
wodą do połowy wysokości.
Brokuły muszą być dobrze odsączone, jeśli nie mamy czasu wystarczy po prostu wycisnąć z nich
wodę :)Jeśli nie macie malaksera zmielcie pasztet kilka krotnie w maszynce do
mięsa.