Wykonanie
Uwaga, waga, policzki wołowe do kupienia w pewnym sklepie na B… taka wiadomość obiegła niedawno fora dla blogerów kulinarnych. Pobiegłam i ja do swojego sklepu i policzki nabyłam, wyszły tak pyszne, że zaraz kupiłam kolejne i schowałam do zamrażalnika :)Składniki:1 kg policzków wołowych1/2
selera naciowego3
marchewki2 duże
cebule1/2 butelki
czerwonego wina6 ząbków
czosnku3 suszone
papryczki chili5 -6
liści laurowychpieprz w ziarnachgałązka
rozmarynu2 łyżki
suszonej szałwiiolej do smażenia2 - 3 łyżki
mąkisól i
cukier do smaku3 łyżki
masłaPoliczki umyłam, oczyściłam z błon, oprószyłam
mąką i delikatnie podsmażyłam. To samo zrobiłam z
cebulą,
marchewką i
selerem.
Mięso ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, na nim ułożyłam podsmażone warzywa, dodałam
przyprawy,
zioła,
czosnek i zalałam całość
winem. Przykryłam i do piekarnika! Piekło się 3 godziny w piekarniku nagrzanym do 140 stopni.Po upieczeniu wyjęłam
mięso, sos zmiksowałam, doprawiłam
solą i
cukrem i dodałam
masła.Uduszone policzki podałam z polentą, można też robić zwykłe puree :)Ależ to było dobre…Smacznego!