ßßß Cookit - przepis na Policzki wołowe duszone z warzywami w czerwonym winie

Policzki wołowe duszone z warzywami w czerwonym winie

nazwa

Wykonanie

Uwaga, waga, policzki wołowe do kupienia w pewnym sklepie na B… taka wiadomość obiegła niedawno fora dla blogerów kulinarnych. Pobiegłam i ja do swojego sklepu i policzki nabyłam, wyszły tak pyszne, że zaraz kupiłam kolejne i schowałam do zamrażalnika :)
Składniki:
1 kg policzków wołowych
1/2 selera naciowego
3 marchewki
2 duże cebule
1/2 butelki czerwonego wina
6 ząbków czosnku
3 suszone papryczki chili
5 -6 liści laurowych
pieprz w ziarnach
gałązka rozmarynu
2 łyżki suszonej szałwii
olej do smażenia
2 - 3 łyżki mąki
sól i cukier do smaku
3 łyżki masła
Policzki umyłam, oczyściłam z błon, oprószyłam mąką i delikatnie podsmażyłam. To samo zrobiłam z cebulą, marchewką i selerem. Mięso ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, na nim ułożyłam podsmażone warzywa, dodałam przyprawy, zioła, czosnek i zalałam całość winem. Przykryłam i do piekarnika! Piekło się 3 godziny w piekarniku nagrzanym do 140 stopni.
Po upieczeniu wyjęłam mięso, sos zmiksowałam, doprawiłam solą i cukrem i dodałam masła.
Uduszone policzki podałam z polentą, można też robić zwykłe puree :)
Ależ to było dobre…
Smacznego!
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2014/12/policzki-woowe-duszone-z-warzywami-w.html