ßßß Cookit - przepis na Zupa kalafiora i topinambura

Zupa kalafiora i topinambura

nazwa

Wykonanie

Share the post "Zupa krem z kalafiora i topinambura / Sunchoke and cauliflower soup"
Dziś przepis z popularnym ostatnio topinamburem, którego smak poznałam całkiem niedawno na warsztatach u Piotra Kucharskiego we Wrocławiu, dzięki uprzejmości Cooklet
Przygotowaliśmy tam z niego puree ze szparagami i było nieziemskie. Od tamtej pory kilkukrotnie zbierałam się żeby je zrobić ale wbrew pozorom o topinambura w moich okolicach nie było łatwo, więc jak już go znalazłam to kupiłam od razu spory zapas. Miałam jednak ochotę na zupę, a że zalegał mi w lodówce piękny kalafior, zrobiłam szybki i lekki krem. Wyszedł przepyszny, a topinambur na pewno na długo zagości w mojej kuchni:) Polecam!
Scroll down for recipe in English
(4 porcje)
Składniki:
2 łyżki masła, najlepiej klarowanego
1 łodyga selera naciowego, pokrojona w drobną kostkę
1/2 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
2 szklanki bulionu drobiowego
3/4 szklanki mleka, najlepiej 3,2 %
450 g kalafiora, podzielonego na małe różyczki (ja kroję też w drobną kostkę soczystą część trzonka)
150 g topinambura, obranego i pokrojonego na 2 cm kawałki
1 gałązka tymianku
1 mały ząbek czosnku, pokrojony w drobną kostkę
sól i pieprz
1 łyżka świeżo startego parmezanu
1/2 szklanki kiełków słonecznika, do podania
Przygotowanie:
W dużym rondlu, na małym ogniu rozpuść 2 łyżki masła, po czym dodaj seler, czosnek i cebulę i smaż do zeszklenia, około 6 minut.
Wlej bulion wraz mlekiem i doprowadź całość do wrzenia na dużym ogniu. Następnie dodaj kalafior, topinambur i tymianek i ponownie zagotuj, po czym zmniejsz ogień do małego i gotuj do miękkości, przez około 30 minut. Wyłów i wyrzuć tymianek.
Zmiksuj zupę na gładki krem i dopraw ją solą i pieprzem.
Przełóż zupę do miseczek, posyp parmezanem i podawaj z kiełkami słonecznika.
Smacznego!
English version
Sunchoke and cauliflower soup
(4 servings)
Ingredients:
2 tablespoons unsalted butter
1 small celery rib, minced
1/2 small onion, minced
2 cups chicken stock
3/4 cup whole milk
450 g cauliflower, cut into small florets
150 g sunchokes, peeled and cut into 2 cm pieces
1 thyme sprig
1 small garlic clove, minced
salt and pepper
1 tablespoon freshly grated Parmigiano-Reggiano cheese
1/2 cup sunflower sprouts, for serving
Preparation:
In a large saucepan, melt the 2 tablespoons of butter. Add the celery, garlic and onion and cook over low heat until softened, about 6 minutes.
Add the stock and milk and bring to a simmer over high heat. Add the cauliflower, sunchokes and thyme and bring to a boil. Simmer over low heat until the sunchokes are very tender, about 30 minutes, next discard the thyme sprig.
Puree the soup in a blender until smooth. Return the soup to the saucepan, season with salt and pepper.
Ladle into bowls and top with the sprouts and parmesan and serve.
Enjoy!
Share the post "Zupa krem z kalafiora i topinambura / Sunchoke and cauliflower soup"
Źródło:http://karmelowy.pl/zupa-krem-z-kalafiora-i-topinambura-sunchoke-and-cauliflower-soup