Wykonanie
Shepard's pie to
mięsno - ziemniaczana zapiekanka pasterska,w której masę
mięsną stanowi
jagnięcina.Ja przygotowałam wersję wg.własnego gustu,czyli z
indykiem dlatego też przyznaję się do małego"oszustwa":)
50 dkg
mielonego mięsa z indyka - wg.oryginału powinna być
jagnięcina400 ml
bulionu drobiowego70 dkg
ziemniaków1
cebula2
marchewki1 łodyżka
selera naciowego2 ząbki
czosnku1 łyżka
koncentratu pomidorowego1 kopiata łyżka
mąki1 łyżeczka
sosu worczester1
bouquet garni - związane razem
listki laurowe,
tymianek i
natka pietruszki2 łyżki
masła2 łyżki
mlekaoliwa do smażenia
sól i
pieprzNa patelni rozgrzewam
oliwę i smażę na niej
marchewki w kostkę,
cebulę w kostk ei
seler w pólplastrach,na konieć dodaję przeciśnięty przez praskę
czosnek,mieszam przez chwilę i całość zestawiam z ognia.Następnie na tłuszczu smażę
mięso,dodaję
mąkę,
bulion,
sos worczester,
bouquet garni,
sól i
pieprz oraz podduszone wcześniej warzywa i duszę bez przykrycia ok.1,5 godziny,aż niemalże cały
bulion wyparuje.Usuwam
bouquet garni.W międzyczasie gotuję
ziemniaki,odcedzam,dodaję
sól,
masło i ugniatam tłuczkiem stopniowo dolewając
mleko.Piekarnik nagrzewam do 200 stopni.
Mięso wykładam do naczynia żaroodpornego,na wierzch
daję masę ziemniaczaną ugniatając widelcem.Zapiekam do przepieczenia wierzchu ok.30 min.Najelpiej smakuje od razu po zapieczeniu.Smacznego!!!