Wykonanie
Typowa wersja babki piaskowej ale bezglutenowa. Babka zrobiona jest na
mące ziemniaczanej i w dość nietypowy sposób. Przynajmniej ja do tej
pory nie dodawałam do ciasta wrzącego
masła :) Przepis z bloga Moje wypieki .

Składniki : ( wszystkie składniki powinny być temp. pokojowej )5
jajek1 szklanka drobnego
cukru do wypieków1 i 3/4 szklanki
mąki (
skrobi ) ziemniaczanej ( lub
skrobi kukurydzianej )200 g
masła1 czubata łyżeczka
proszku do pieczeniastarta skórka z 2
cytryn lub ulubiony ekstrakt czy aromat
Jaja ubijamy na jasną puszystą pianę przez kilka minut. Nie przerywając ubijania dodajemy stopniowo
cukier łyżka po łyżce. Masa powinna zwiększyć swoją objętość nawet więcej niż dwukrotnie, powinna być bardzo puszysta co uchroni ją przed zakalcem.
Mąkę wraz z proszkiem przesiać. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia najlepiej przy pomocy szpatułki. Dodać skórkę, wymieszać.
Masło roztapiamy w rondelku. Wrzące wlewamy do ciasta, miksujemy tylko do połączenia.Ciasto przelewamy do formy babkowej o pojemności 2,6 L ( ja piekłam w okrągłej formie z kominem o średnicy 26 cm ) wcześniej wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką. Osoby na diecie bezglutenowej oprócz
mąki bezglutenowej mogą wysypać formę zmielonymi
migdałami bez skórki.Babkę pieczemy w temp. 170°C przez 50-60 minut lub do tzw. suchego patyczka.Smacznego :)