Wykonanie

Babeczka bezglutenowa, ale z
jajkami i
masłem, więc nie dla wszystkich alergików.Pierwsza klasa! Nie tylko na Wielkanoc:) Robiona przeze mnie wielokrotnie, zawsze się udaje.Przepis z Moich Wypieków .Składniki:5
jajek3/4 szklanki
cukru pudru1¾ szklanki
mąki (
skrobi) ziemniaczanej (lub
skrobi kukurydzianej)200 g
masłaczubata łyżeczka
proszku do pieczenia (1 łyżeczka = 5 ml)otarta skórka z 2
cytryn lub ulubiony ekstrakt lub aromat zapachowy
Jajka (całe tj.
białka i
żółtka) umieścić w misie miksera. Ubić na jasną, bardzo puszystą masę (kilka minut). Masa powinna być bardzo puszysta i nawet więcej niż podwoić objętość, to decyduje o udanym wypieku. Stopniowo dodawać
cukier i dalej ubijać.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z
proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej i wymieszać, do połączenia. Dodać skórkę lub ekstrakt, wymieszać.
Masło roztopić w garnuszku, wrzące wlać do ciasta, zmiksować tylko do połączenia.Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy do pieczenia babek (nie powinno zająć więcej niż 2/3 wysokości formy, babka bardzo rośnie).Piec w temperaturze 170°C przez około 50 - 60 minut (pierwsze 30 minut w temperaturze 160ºC), do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach wyłożyć na kratkę, by przestygła. Przed podaniem można posypać pudrem lub polać ulubioną polewą.