Wykonanie

Babka, która rozpływa się w ustach i jednocześnie jest lekka jak puch... Wyłącznie na
mące ziemniaczanej. W ciągu ostatnich dni piekłam ją dwukrotnie - dzieci oszalały na jej punkcie ;-). Rzeczywiście jest bardzo smaczna, mi najbardziej smakowała z lemon
curdem. Za nadesłanie rodzinnego przepisu dziękuję
Madzi z Northampton (trochę zmniejszyłam tylko ilość
cukru i
masła). Bardzo polecam :-).Składniki:5
jajek1 szklanka drobnego
cukru do wypieków1 i 3/4 szklanki
mąki (
skrobi) ziemniaczanej (lub
skrobi kukurydzianej)200 g
masła1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia (1 łyżeczka = 5 ml)otarta skórka z 2
cytryn lub ulubiony ekstrakt lub aromat zapachowyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Formę o pojemności 2,6 litra wysmarować
masłem, oprószyć
mąką pszenną (osoby na diecie bezglutenowej mogą oprószyć formę np. zmielonymi
migdałami bez skórki lub
mąką bezglutenową).
Jajka (w całości, nie oddzielamy
białek od
żółtek) umieścić w misie miksera. Ubić na jasną, bardzo puszystą masę (końcówką do ubijania
białek), przez kilka minut. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać
cukier i dalej ubijać. Masa powinna być naprawdę bardzo puszysta i nawet więcej niż podwoić objętość, co zadecyduje o udanym wypieku i braku zakalca.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z
proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać, do połączenia. Dodać skórkę lub ekstrakt, wymieszać.
Masło roztopić w garnuszku, wrzące wlać do ciasta, zmiksować tylko do połączenia.Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy (nie powinno zająć więcej niż 2/3 wysokości formy, inaczej 'ucieknie'; babka bardzo rośnie).Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 - 60 minut (pierwsze 30 minut w temperaturze 160ºC), do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach wyłożyć na kratkę, by przestygła. Przed podaniem oprószyć pudrem.Smacznego :-).