Wykonanie
Sama nie wiem jak to ciasto - babkę nazwać. Oryginalny tytuł to "Ciasto
biszkoptowe mojej teściowej". To po prostu, szybkie, proste ciasto pieczone w keksówce z dużą ilością posypki cukrowej. U nas zajadana kromka po kromce, jeszcze ciepła, smarowana
masłem,
dżemem, powidłami czy
kremem czekoladowym. W sam raz na Święta, w sam raz na piknik.
Składniki:- 240 g miękkiego
masła- 200 g drobnego
cukru + trochę do oprószenia- otarta skórka i sok z jednej
cytryny- 3 duże
jajka- 300 g
mąki pszennej (w oryginalnym przepisie 210 g
mąki ze środkiem spulchniającym + 90 g
mąki pszennej)- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaPrzepis:Piekarnik rozgrzać do temp. 170 st. Keksówkę wysmarować lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło utrzeć z
cukrem i
skórką z cytryny. Ucierając dodawać po jednym
jajku i jednej łyżce
mąki. Delikatnie wmieszać resztę
mąki z
proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać
sok z cytryny. Przełożyć do keksówki. Całość oprószyć
cukrem (ok. 3 łyżki). Piec ok. 1 godziny (do suchego potyczka). Po upieczeniu, formę postawić na metalowej kratce do ostygnięcia.
Smacznego.źródło: "Jak być domową boginią" - Nigella Lawson