Wykonanie
Wilgotna, mięciutka, mocno cytrynowa. Sprawdzi się idealnie na Wielkanocnym
stole ale i na co dzień jest idealnym dodatkiem do
kawy. Przepis z bloga Świat wypieków .
Składniki : ( wszystkie składniki powinny być temperetury pokojowej )200 g miękkiego
masła200 g drobnego
cukru4
jaja200 g
maki pszennej1 czubata łyżeczka
proszku do pieczeniaskórka i sok z 1
cytrynyMąkę przesiewamy razem z proszkiem.W osobnej misce
masło ucieramy z
cukrem. Nastepnie dodajemy po jednym
jajku. Kolejno w 2 partiach dodajemy
mąkę mieszając na zmniejszonych obrotach miksera. Na koniec wlewamy
sok z cytryny i dokładamy skórkę. Miksujemy do połaczenia.Ciasto przekładamy do wysmarowanej
masłem i wysypanej
bułka tartą formy na babkę Pieczemy w 180°C przez 50-60 minut lub do tzw. suchego patyczka.Ciasto polewamy lukrem lub posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego :)