Wykonanie
HomeSŁODKOŚCICIASTAbabka cytrynowa
Polecam babkę
cytrynową jest pyszna a skórka powoduję.ze jest niepowtarzalna w smaku..Składniki :4 duże
jaja1 szkl
cukru1 szkl
mąki pszennej1/2 szkl
mąki ziemniaczanej20 dag stopionego
masłastarta skórka z 1
cytrynysok z 1/2
cytryny (ja zawsze
daję więcej)1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1
cukier waniliowyWykonanieCałe
jaja ubić z 1 szklanką
cukru na gęstą, puszystą masę. Dodać
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewać powoli letnie
masło, dodać sok i
skórkę z cytryny. Wymieszać delikatnie i wyłożyć ciasto do wysmarowanej
masłem foremki. Piec w 170st ok. 45 minut.Po upieczeniu posypać pudrem lub polukrować lukrem:2 łyżki gęstej kwaśnej
śmietany zagotować. Do gorącej wsypywać
cukier puder i mieszać, aby nie było grudek (ja robię to taką metalową sprężynką). Wcisnąć trochę
soku z cytryny.
Lukier nie może być za rzadki, bo spłynie z ciasta. Ilość
cukru pudru muszę podać w przybliżeniu – myślę, że jest to pełnaPowiązany przepis:
makaron ze
szpinakiem i
serem fettaknopersy domowej robotyWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisysurówka ze
szczawiemciasto
marchewkowe z kremem
sałatka chrzanowaAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIICIASTADANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIDESERYKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisyzapiekanka z
ryżem,
kurczakiemchałwowiec bez pieczeniaMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy