ßßß

U mnie dzisiaj kajmankowo..Polecam babkę z kajmakiem..Zbliżają się święta postanowiłam zrobić babę inną od tradycyjnych..Jest bardzo smaczna ..Jakiś czas temu znalazłam przepis na forum Cin Cin..Składniki:120 g masła120 g cukru12o ml mleka250 g mąki pszennej3 jajka2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli400 g skondensowanego mleka gotowanego w puszcze 4 godziny lub gotowego (kajmaku)orzechy u mnie włoskie prażone na patelnipolewa czekoladowa (kilka kostek gorzkiej lub mlecznej czekolady)Wykonanie :Jajka z cukrem mieszamy na puszystą masę.W osobnej misce miksujemy lub ucieramy masło, dodajemy powoli kogel mogel ..Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia i porcjami na zmianę z mlekiem. dodajemy do ciasta, miksując.Na końcu dodajemy 3/4 puszki mleka skondensowanego.resztę zachowujemy na polewę. Całość miksujemy.Do natłuszczonej formy do babek przelewamy ciasto. Pieczemy ok. 50-60 minut w 180 stopni do suchości patyka.Upieczone i wystudzone ciasto wyjmujemy z formy. Resztę kajmaku podgrzewamy w puszce w garnku z wodą, lub dodajemy odrobinę mleka jeżeli masa jest zbyt gęsta. Półpłynną masą polewamy ciasto. Podobnie roztapiamy czekoladę . Posypujemy drobno posiekanymi orzechami bezpośrednio na polewę kajmakową. Całość zaś zdobimy polewą czekoladową ..Powiązany przepis:likier kajmakowyjajka faszerowane obsmażaneWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisysurówka ze szczawiemciasto marchewkowe z krememsałatka chrzanowaAKTUALNOŚCIALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIICIASTADANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z KARKÓWKIDESERYKREMYNAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKIRYBY / OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStronyCIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY STOLEWspółpracaPopularne przepisyzapiekanka z ryżem, kurczakiemchałwowiec bez pieczeniaMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy