ßßß Cookit - przepis na zapiekanka z brokułami, paprykami oraz kurczakiem

zapiekanka z brokułami, paprykami oraz kurczakiem

nazwa

Wykonanie

Home
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
zapiekanka z brokułami, paprykami oraz kurczakiem
Zapiekanki u mnie w domu są zawsze chętnie zjadane .Przedstawiam wersję z brokułami .paprykami i kurczakiem..Jest smaczna pożywna ..Można podawać za równo jako danie główne .kolację lub na imprezę..
Przygotowanie nie jest skomplikowane ..Najwięcej czasu pochłania krojenie ..Polecam serdecznie
Składniki :
300 g grubszego makaronu u mnie wstążki
podwójny filet z piersi z kurczaka
przyprawy: do mięsa
sól .pieprz.2 ząbki czosnku.papryka słodka i ostra.tymianek ewentualnie inne ulubione zioła
ok. 300 g brokułów
1/2 papryki czerwonej.żółtej oraz zielonej
1/3 papryki peperoni
10 dag mrożonych grzybów leśnych lub pieczarek
2 łyzki musztardy sarepskiej
ok. 300-400g sera żółtego
Sos serowo-śmietanowy:
– 2 opakowania serka topionego
– 5 łyżek śmietany
– 1/2 szkl. wody
sól, pieprz
Wykonanie :
Makaron gotujemy al dente .odcedzamy nie przelewamy wodą.Umyte i pokrojone piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki obtaczamy w ww. składnikach odstawiamy na 1 godzinę.Brokuły gotujemy z osolonej wodzie 10 minut.odcedzamy.Na rozgrzanej patelni z olejem przesmażamy na rumiano z obu stron..Do naczynia żaro na spód kładziemy makaron następnie przesmażonego kurczaka.i brokuły.na tej samej patelni ..smażymy kilka minut pokrojone papryki oraz grzyby leśne lub pieczarki…które na końcu solimy.pieprzymy i dodajemy musztardę .chwilę razem przesmażając..
Na wcześniej wyłożony w naczyniu żaro makaron oraz filety z kurczaka wykładamy przesmażone papryki z grzybami..przykrywamy makaronem..ścieramy ser żółty ..zalewamy sosem serowo_-śmietanowym który wykonujemy podgrzewając wodę z topionymi serkami mieszamy aż do rozpuszczenia serków..dodajemy zahartowaną śmietanę .solimy oraz pieprzymy..
Wkładamy do nagrzanego piekarnika przykryte naczynie żaro do 170 stopni na 40 minut..
Smacznego
Powiązany przepis:
ciasto kubuś bez pieczenia
karkówka pieczona w całości
Współpraca
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.
Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisów
Zakaz kopiowania zdjęć z naszego blogu
Najnowsze wpisy
ciasto marchwiowe z kremem
sałatka chrzanowa
pstrąg smażony marynowany
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
CIASTA
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
DESERY
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SOSY
ZUPY
Strony
CIASTECZKA
DOBRE RADY
KONTAKT
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
Współpraca
Popularne przepisy
zapiekanka z ryżem, kurczakiem
chałwowiec bez pieczenia
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Polecamy
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/zapiekanka-z-brokulami-paprykami-oraz-kurczakiem