Pieczarkowy Tydzień powoli dobiega końca, jeszcze tylko dziś i jutro możecie zgłaszać swoje przepisy do a kcji Pieczarkowy Tydzień 2012.Ja zaprezentuję Wam jeszcze 3 potrawy z udziałem tych przepysznych grzybków: dwie sałatki i danie główne.Składniki:400 g pieczarek20 dag szynki2 kwaśne jabłka4 ogórki kiszone5 cm kawałek poraczerwona paprykakilkanaście czarnych oliwek2 łyżki oleju rzepakowegosok z 1/2 cytrynypieprz+ ewentualnie majonez lightNieco zmodyfikowany przepis pochodzi z książki Hanny Grykałowskiej Smakowita kolekcja przysmaków, s. 54.1. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w plastry i podsmażyć na oleju. Ostudzić.2. Paprykę, szynkę, ogórki i jabłka pokroić w drobną kostkę.3. Pora pokroić wzdłuż i posiekać bardzo drobno. Oliwki pokroić w krążki.4. Wszystkie składniki połączyć, wymieszać z sokiem z cytryny i pieprzem.5. Można dodać trochę majonezu light.Jutro wieczorem pokażę Wam sałatkę ze smażonym oscypkiem, rukolą o pieczarkami. A dziś o 21.00 pojawią się na moim blogu pyszne i zdrowe burgery z ciecierzycy.