ßßß Cookit - przepis na Surówka z czerwonej kapusty z papryką i porem

Surówka z czerwonej kapusty z papryką i porem

nazwa

Wykonanie

Z rodzinnego domu wyniosłam przepis na klasyczną surówkę z czerwonej kapusty z jabłkiem i cebulką/porem . Postanowiłam dodać do niej paprykę i duuużo pieprzu. Wyszło bardzo smacznie.
Składniki na 2 osoby:
100 g kapusty czerwonej
1 jabłko
kawałek pora
1 czerwona papryka
pieprz
1 łyżka oleju rzepakowego
sok z 1/2 cytryny
Kapustę drobno siekamy/trzemy. Ja zawsze robię to w malakserze, za pomocą tnącego ostrza. Dodajemy starte jabłko oraz pokrojoną w cienkie paseczki paprykę oraz pora. Polewamy sokiem z cytryny, olejem. Przyprawiamy dużą ilością pieprzu. Mieszamy i gotowe. Idealnie pasuje do potraw z drobiu.
Co można jeszcze zrobić z czerwonej kapusty? Na przykład zupę – zobaczcie przepis na staropolski kapuśniak z czerwonej kapusty.
Przepis dodaję do akcji Bądź fit na wiosnę!
Źródło:http://mopswkuchni.net/2012/02/24/surowka-z-czerwonej-kapusty-z-papryka-i-porem