ßßß Cookit - przepis na Mój sposób na pyszną surówkę z kapusty czerwonej

Mój sposób na pyszną surówkę z kapusty czerwonej

nazwa

Wykonanie

Witam i zapraszam do przepisu na smaczną surówkę z czerwonej kapusty. Mam swój sposób, by sprawić, żeby ten rodzaj dosyć twardej, ale bardzo zdrowej kapusty nadawał się do zjedzenia.
Składniki:
porcja na 4-5 osób
pół główki czerwonej kapusty
2 średnie marchewki
1 por - część jasna
1 jabłko
sok z połowy cytryny
4-5 łyżek dobrego oleju tłoczonego na zimno
1 łyżeczka cukru trzcinowego
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Przepis na filmie
1. Odrzucam z warzyw stare suche liście. Myję pod bieżąca wodą i dodatkowo przelewam wrzątkiem (kapustę dzielę na ćwiartki - łatwo ją umyć i szatkować, ustawiając ją pod takim kątem do noża, żeby kroić ją jak najdrobniej)
2. Poszatkowaną kapustę (nie szatkuję grubych liści przy głąbie, zostawiając je do duszenia lub podsmażenia) posypuję szczyptą soli i przy pomocy tłuczka ubijam ją kilka minut, żeby zmiękła (można gnieść kapustę dłońmi, ale trzeba to robić w rękawiczkach, bo jak wiadomo warzywo farbuje). Odstawiam kapustę na kilka minut.
3. Pora kroję drobniutko i wrzucam do poszatkowanej kapusty. Marchew i jabłko ścieram na tarce. Wyciskam sok z cytryny. Dodaję przyprawy i olej. Dokładnie wszystko mieszam. Surówka jest bardzo pyszna. Polecam.
Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.
Pozdrawiam Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2014/03/moj-sposob-na-pyszna-surowke-z-kapusty.html