Wykonanie
W myśl zasady „w mojej kuchni nic się nie zmarnuje” zawsze gdy gotuję
bulion, ugotowane warzywa wykorzystuję do przygotowania tradycyjnej sałatki jarzynowej . A co zrobić z mięsem? Można je wykorzystać np. do przygotowania pasztetu lub jako składnik farszu do naleśników/krokietów. Pomysł na to konkretne nadzienie poddała mi moja mama. Zobaczcie jakie to ekonomiczne. Gotując rosół możecie przygotować trzy potrawy: zupę, II danie i
sałatkę. A gotując barszcz czerwony z jasiem, możecie też zamrozić
buraczki z jego przygotowania na jarzynkę do któregoś z następnych obiadów. A gdy zostanie Wam trochę
fasolki polecam przygotować pasztet z jej udziałem, na który przepis znajdziecie na blogu już w przyszłym tygodniu.
Składniki na ok. 8 naleśników:sos:ok. 0,5 kg
mięsa z rosołu: koniecznie
wołowina + ewentualnie
kurczak1
cebula2 ząbki
czosnku2
marchewki ugotowane (z rosołu)puszka
pomidorów krojonych2 łyżki
koncentratu pomidorowego1 łyżeczka
oregano1/2 łyżeczka
bazylii1/2 łyżeczki
pieprzu1/2 łyżeczki
soli1/2 pęczka
natki pietruszki1 łyżka
oliwy z oliwek do smażenianaleśniki (ok. 8 sztuk):500 ml
mleka2
jajka300 g
mąkiszczypta
soli1 łyżka
oliwy z oliwek + kilka łyżek do smażenia1. Ugotowane i ostudzone
mięso drobno posiekać (nie polecam mielić blenderem, bo uzyskamy mało apetyczną konsystencję). Ugotowaną
marchewkę pokroić w kostkę. Posiekać drobno
cebulę i
czosnek.2. Na patelni rozgrzać
oliwę. Zeszklić na niej
cebulę. Dodać
czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Następnie wrzucić
mięso i smażyć jeszcze około 5 minut.3. Dodać
pomidory i
koncentrat pomidorowy. Gotować odparowując nadmiar soku kilka minut. Dorzucić
marchewkę oraz
przyprawy. Wymieszać i gotować jeszcze kilka minut.4. Pod koniec przygotowywania sosu dodać posiekaną
natkę pietruszki. Wymieszać i zestawić z ognia.5. Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać w malakserze i smażyć naleśniki na
oliwie. Serwować od razu z nadzieniem rozprowadzając je na świeżo usmażonym naleśniku i zawijając w rulon lub składając w tzw. kopertę. Można też posmarować nadzieniem wcześniej usmażone naleśniki i odsmażyć na patelni razem z farszem. Można też część zamrozić.Polecam także mój przepis na naleśniki farmerskie z
kurczakiem i
kukurydzą.