ßßß Cookit - przepis na Ozory wieprzowe w sosie chrzanowo-jajecznym

Ozory wieprzowe w sosie chrzanowo-jajecznym

nazwa

Wykonanie

Ozory wieprzowe w sosie chrzanowym są daniem dość popularnym jednak przez wielu zapomnianym. Mięso jest bardzo delikatne i miękkie. smażenie ozorów można całkowicie pominąć. Do sosu dodałam pokrojone drobno jajka na twardo i natkę pietruszki dzięki czemu danie zyskało na oryginalności i smaku.
Składniki:
3 ozory wieprzowe ( ok.800g łącznie)
5 liści laurowych
5 ziarenek ziela angielskiego
sól , pieprz
smalec wieprzowy do smażenia
Sos chrzanowo-jajeczny:
1 l. wywaru z gotowania ozorów
200 g chrzanu śmietankowego
4 łyżki śmietany 18%
1 łyżka mąki pszennej
sól , pieprz
4 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Ozory szorujemy pod bieżącą wodą , wycinamy gruczoły ślinowe.
Zalewamy wodą , dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie.
Gotujemy około 1 godz do miękkości.( Nie wylewamy wywaru)
Z ciepłych ozorów natychmiast zdejmujemy białą skórę , ponownie myjemy.
Mięso kroimy w plastry , oprószamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy smalec , smażymy ozory na rumiano z obu stron.
Sos chrzanowo-jajeczny: Wywar z gotowania ozorów przecedzamy , pozostawiamy 1 l.
Mieszamy go z chrzanem , zagotowujemy.
Śmietanę łączymy z paroma łyżkami gorącego wywaru , mąką , solą i pieprzem.
Przelewamy cienkim strumieniem do garnka cały czas mieszając .
Gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnięcia sosu.
Jajka obieramy , kroimy w małą kostkę.
Do sosu dodajemy jajka oraz natkę pietruszki , mieszamy.
Plastry ozorów podajemy polane sosem chrzanowo-jajecznym.
Smacznego
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/ozory-wieprzowe-w-sosie-chrzanowo-jajecznym