Wykonanie
Ozory wieprzowe w
sosie chrzanowym są daniem dość popularnym jednak przez wielu zapomnianym.
Mięso jest bardzo delikatne i miękkie. smażenie ozorów można całkowicie pominąć. Do sosu dodałam pokrojone drobno
jajka na twardo i
natkę pietruszki dzięki
czemu danie zyskało na oryginalności i smaku.Składniki:3
ozory wieprzowe ( ok.800g łącznie)5
liści laurowych5 ziarenek
ziela angielskiegosól ,
pieprzsmalec wieprzowy do smażenia
Sos chrzanowo-jajeczny:1 l.
wywaru z gotowania ozorów200 g
chrzanu śmietankowego4 łyżki
śmietany 18%1 łyżka
mąki pszennejsól ,
pieprz4
jajka ugotowane na twardo2 łyżki posiekanej
natki pietruszkiPrzygotowanie:Ozory szorujemy pod bieżącą
wodą , wycinamy gruczoły ślinowe.Zalewamy
wodą , dodajemy
liście laurowe oraz
ziele angielskie.Gotujemy około 1 godz do miękkości.( Nie wylewamy
wywaru)Z ciepłych ozorów natychmiast zdejmujemy białą skórę , ponownie myjemy.
Mięso kroimy w plastry , oprószamy
solą i
pieprzem.Na patelni rozgrzewamy
smalec , smażymy ozory na rumiano z obu stron.
Sos chrzanowo-jajeczny:
Wywar z gotowania ozorów przecedzamy , pozostawiamy 1 l.Mieszamy go z
chrzanem , zagotowujemy.
Śmietanę łączymy z paroma łyżkami gorącego
wywaru ,
mąką ,
solą i
pieprzem.Przelewamy cienkim strumieniem do garnka cały czas mieszając .Gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnięcia sosu.
Jajka obieramy , kroimy w małą kostkę.Do sosu dodajemy
jajka oraz
natkę pietruszki , mieszamy.Plastry ozorów podajemy polane
sosem chrzanowo-jajecznym.
Smacznego