ßßß Cookit - przepis na Ozorki z sosem chrzanowym i rzeżuchą - propozycja na Wielkanoc!

Ozorki z sosem chrzanowym i rzeżuchą - propozycja na Wielkanoc!

nazwa

Wykonanie

Ozorki, ozorki, ozorki!
Wiem, że większość z Was będzie przerażona, ale to pyszne mięso!
I nie ma się czego brzydzić, to mięso, tak jak karkówka czy schab, z tej samej świni!
Tak, są to tzw. podroby.
Ja najbardziej je lubię w formie wędliny i właśnie takie Wam dzisiaj zaproponuję, idealne na Wielkanoc!
składniki
3-4 ozorki wieprzowe
3-4 listki laurowe
1 cebula
4 ziarenka ziela angielskiego
sól - łyżeczka
sos
3 łyżki chrzanu dymeckiego
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
sól
pieprz
rzeżucha do posypania
Przygotowanie
Ozorki dokładnie myjemy, nie obieramy, wycinamy żyły i tłuszcz.
Obgotowujemy je 10 minut.
Wylewamy wodę, nalewamy nową, teraz do niej dodajemy przyprawy i gotujemy ozorki około 3 godzin, tak aby zmiękły.
Następnie obieramy ze skóry.
Ja je podaję w plastrach z sosem chrzanowym.
sos chrzanowy:
Mieszamy chrzan ze śmietaną, doprawiamy.
Całość posypujemy rzeżuchą!
I to wszystko.
Nie bójcię się! To jest Pycha!
Bona Apetita!
Źródło:http://bonaapetita.blogspot.com/2014/03/ozorki-z-sosem-chrzanowym-i-rzezucha.html