Wykonanie
Wilgotna , puszysta , mocno
mleczna babka Wielkanocna z dodatkiem wiórek
kokosowych.Często jest tak że zostaje nam 1 czy więcej
białek z wcześniej przygotowywanych potraw.Wystarczy je zamrozić a później przygotować pyszną puszystą babkę.Babka jest mocno
mleczna dzięki
mleku w proszku. Pamiętacie ten smak? U mnie on przywołuje wspomnienia z dzieciństwa gdzie u Dziadków wcinałam łyżeczką prosto z paczki i siedziałam z zaklejoną buziąA co najfajniejsze przecież mama nie widziała a Babcia pozwalała
Wiórki kokosowe lekko chrupią i nadają przyjemnego delikatnego smaku.
Składniki:100g
masła 82%150g
cukru200g.
mleka w proszku100g wiórek
kokosowych2 łyżeczki
proszku do pieczenia200ml
mleka200g
mąki pszennej6
białek1 szczypta
solimasło i
bułka tarta do wysmarowania blaszki
cukier puder do oprószenia babkiPrzygotowanie:
Masło utrzeć z
cukrem na puch , dodać
mleko w proszku oraz
mleo płynne dalej miksując.
Białka ubić ze szczyptą
soli na sztywną pianę.Do masy
mlecznej dodać
białka ,
mąkę , proszek to pieczenia oraz
wiórki kokosowe.Wymieszać delikatne łyżką do połączenia się składników. ( Nie miksować )Blaszkę na babkę z kominem natłuścić
masłem oraz wysypać
bułką tartą , wlać ciasto.Piekarnik nagrzać do 180st.Piec babkę ok 40 min , do suchego patyczka.Po upieczeniu wyjąć z piekarnika , pozostawić w formie do ostudzenia.Zimną posypać
cukrem pudrem.
Smacznego