ßßß Cookit - przepis na Babka mleczna z kokosem

Babka mleczna z kokosem

nazwa

Wykonanie

Wilgotna , puszysta , mocno mleczna babka Wielkanocna z dodatkiem wiórek kokosowych.
Często jest tak że zostaje nam 1 czy więcej białek z wcześniej przygotowywanych potraw.
Wystarczy je zamrozić a później przygotować pyszną puszystą babkę.
Babka jest mocno mleczna dzięki mleku w proszku. Pamiętacie ten smak? U mnie on przywołuje wspomnienia z dzieciństwa gdzie u Dziadków wcinałam łyżeczką prosto z paczki i siedziałam z zaklejoną buzią
A co najfajniejsze przecież mama nie widziała a Babcia pozwalała
Wiórki kokosowe lekko chrupią i nadają przyjemnego delikatnego smaku.
Składniki:
100g masła 82%
150g cukru
200g.mleka w proszku
100g wiórek kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200ml mleka
200g mąki pszennej
6 białek
1 szczypta soli
masło i bułka tarta do wysmarowania blaszki
cukier puder do oprószenia babki
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem na puch , dodać mleko w proszku oraz mleo płynne dalej miksując.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do masy mlecznej dodać białka , mąkę , proszek to pieczenia oraz wiórki kokosowe.
Wymieszać delikatne łyżką do połączenia się składników. ( Nie miksować )
Blaszkę na babkę z kominem natłuścić masłem oraz wysypać bułką tartą , wlać ciasto.
Piekarnik nagrzać do 180st.
Piec babkę ok 40 min , do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika , pozostawić w formie do ostudzenia.
Zimną posypać cukrem pudrem.
Smacznego
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/babka-mleczna-z-kokosem