ßßß Cookit - przepis na Keks / ciasto na białkach z borówką amerykańską

Keks / ciasto na białkach z borówką amerykańską

nazwa

Wykonanie

Kolejny fajny pomysł na wykorzystanie zalegających w zamrażalniku białek. Zamiast piec kolejną pavlovą (klik) czy bezy, proponuję Wam wypróbowanie tego przepisu. Ciasto wychodzi bardzo puszyste, a owoce, to kwestia Waszego wyboru - maliny, borówki, śliwki itp. Spróbujcie. Ja wiem, że następnym razem, dodam więcej borówek, bo przyznam się bez bicia, ale sceptycznie podchodziłam do takiej ilości borówek i zmniejszyłam ich ilość i teraz żałuję. Chociaż....przynajmniej będę miała pretekst do ponownego upieczenia ciasta. Aha ciasto przygotowuje się bardzo szybko i niestety pięknie rośnie w piekarniku, żeby po wyjęciu opaść - ale to chyba wszystkie białkowe ciasta tak mają (?). Ważne jest, aby składniki miały temperaturę pokojową. Ciasto upiekłam w papierowych foremkach, które dostałam od firmy PapilArt - foremki takie idealnie sprawdzają się przy szybkich wypiekach i nie tylko :) Więcej informacji tutaj .
Składniki:
* ciasto:
- 5 białek
- 150 ml mleka
- 310 g mąki pszennej
- 150g miękkiego masła
- 220g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
* dodatkowo:
- 300-350g borówki amerykańskiej
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- cukier puder
Białka rozkłócić z mlekiem w miseczce.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Następnie w 3 turach dodawać białka rozkłócone z mlekiem. Należy porządnie zmiksować (na wolnych obrotach) po każdej dodanej porcji białek. Ciasto ucierać do uzyskania białej i puszystej masy.
Borówki umyć i wysuszyć. Oprószyć mąką i cukrem (po 2 łyżki).
Ciasto wyłożyć do papierowej keksówki lub zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wyłożyć (gęsto - nie tak jak ja na zdjęciach ;) ) borówkę.
Piekarnik rozgrzać do 180C (termoobieg). Ciasto piec ok.45-55 minut, do tzw. "suchego patyczka".
Wystudzić na kratce.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
* przepis pochodzi z bloga 'Słodka Pasja'
___________________________
/*wpis zawiera lokowanie produktu/
Źródło:http://cook-yourself.blogspot.com/2013/07/i-cake-keks-ciasto-na-biakach-z-borowka.html