Wykonanie
Kolejny fajny pomysł na wykorzystanie zalegających w zamrażalniku
białek. Zamiast piec kolejną pavlovą (klik) czy
bezy, proponuję Wam wypróbowanie tego przepisu. Ciasto wychodzi bardzo puszyste, a
owoce, to kwestia Waszego wyboru -
maliny,
borówki,
śliwki itp. Spróbujcie. Ja wiem, że następnym razem, dodam więcej
borówek, bo przyznam się bez bicia, ale sceptycznie podchodziłam do takiej ilości
borówek i zmniejszyłam ich ilość i teraz żałuję. Chociaż....przynajmniej
będę miała pretekst do ponownego upieczenia ciasta. Aha ciasto przygotowuje się bardzo szybko i niestety pięknie rośnie w piekarniku, żeby po wyjęciu opaść - ale to chyba wszystkie
białkowe ciasta tak mają (?). Ważne jest, aby składniki miały temperaturę pokojową. Ciasto upiekłam w papierowych foremkach, które dostałam od firmy PapilArt - foremki takie idealnie sprawdzają się przy szybkich wypiekach i nie tylko :) Więcej informacji tutaj .
Składniki:* ciasto:- 5
białek- 150 ml
mleka- 310 g
mąki pszennej- 150g miękkiego
masła- 220g
cukru- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- szczypta
soli* dodatkowo:- 300-350g
borówki amerykańskiej- 2 łyżki
mąki- 2 łyżki
cukru-
cukier puderBiałka rozkłócić z
mlekiem w miseczce.
Masło utrzeć z
cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia i szczyptę
soli. Następnie w 3 turach dodawać
białka rozkłócone z
mlekiem. Należy porządnie zmiksować (na wolnych obrotach) po każdej dodanej porcji
białek. Ciasto ucierać do uzyskania białej i puszystej masy.
Borówki umyć i wysuszyć. Oprószyć
mąką i
cukrem (po 2 łyżki).Ciasto wyłożyć do papierowej keksówki lub zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wyłożyć (gęsto - nie tak jak ja na zdjęciach ;) )
borówkę.Piekarnik rozgrzać do 180C (termoobieg). Ciasto piec ok.45-55 minut, do tzw. "suchego patyczka".Wystudzić na kratce.Przed podaniem oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego!
* przepis pochodzi z bloga 'Słodka Pasja'___________________________/*wpis zawiera lokowanie produktu/