Wykonanie
Zanim zacznę pokazywać świąteczne wypieki zapraszam jeszcze na pyszny keks na białkach z
owocami. Ja użyłam
borówek bo mam ich spory zapas w zamrażalniku ale można dać każde inne
owoce. Keks jest niesamowicie dobry, zwarty ale miękki i jak dla mnie jest najlepszym sposobem na zużycie wolnych
białek.
ŹródłoSkładniki:5
białek180 ml
mleka 3.2%1 łyżka pasty waniliowej315 g
mąki pszennej tortowej5 g
soli170 g
masła250 g
cukru drobnego do wypieków2 łyżeczki
proszku do pieczenia300 g
owoców borówki amerykańskiej2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
cukru kryształu
cukier puder do oprószeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Formy na keks wysmarować
masłem, wysypać
mąką. Piekarnik nagrzać do 180°C.
Białka umieścić w misce, dolać
mleko oraz pastę z
wanilii, roztrzepać rózgą do momentu zmieszania się składników. W misie miksera umieścić przesianą z
proszkiem do pieczenia mąkę, miękkie
masło,
cukier,
sól i wlać pół szklanki roztrzepanych z
mlekiem białek. Używając końcówki mieszającej ucierać ciasto do całkowitego połączenia się składników, ok. 2 minuty na najmniejszych obrotach miksera. Nie przerywając ucierania dolać stopniowo, w
trzech turach pozostałe
białko mieszać do momentu, gdy ciasto będzie lekkie i puszyste. Przygotowane ciasto podzielić na 2 części, przelać do przygotowanych form, wyrównać.
Borówki przebrać, umyć i obsuszyć. Oprószyć
owoce mąką wymieszaną z
cukrem i wyłożyć na wierzch ciasta. Piec ok. 50-60 minut, do tzw. "suchego patyczka", lekko przestudzić, oprószyć
cukrem pudrem. Smacznego:)